70.000 Kelime-i Tevhid Okumanın Adabı
YETMİŞ BİN KELİME-İ TEVHÎD OKUMANIN ÂDÂBI
Abdestli olarak, kıbleye karşı oturup;
25 kere Esteğfirullâh
1 kere Fâtiha-i şerîfe
3 kere İhlâs-ı şerîf
3 kere Salevât-ı şerîfe
okunur ve “ilâ şerafi’n-nebiyyi’l- Fâtiha” denir ve Rasûl-ü Ekrem Sallallahu Teâlâ Aleyhi Vesellem Efendimiz'in rûh-u şeriflerine hediye edilerek bir Fâtiha okunur. Daha sonra Kelime-i Tevhid (Lâ ilâhe illallâh) çekmeye başlanır. Her yüz adedin bitiminde bir defa;
“Muhammedür Rasûlullah Sallallahu Teâlâ Aleyhi Vesellem hakkan ve sıdkâ. İlâhî ente maksûdî ve ridâke matlûbî”
denir. (Manası; ALLAH'ım! Maksadım Sensin ve Senin rızanı istiyorum.) Günde ne kadar çekilirse, çekilen sayı bir tarafa kaydedilir, yetmiş bin olunca, bir Kelime-i Tevhid hatmi olmuş olur. İstenilen kimseye bağışlanır; çeken kimse isterse, kimseye bağışlamayıp kendisine bırakır. (Bir sevdiğimiz vefat ederse bir kişi yukarıdaki adabı yapar daha sonra yetmiş bin tevhid eş-dosta bölüştürülüp beraberce çekilir ve defnedilmeden bitirip sevabı vefat edene bağışlanırsa ölünün imdadına yetişilmiş olur. Defin işinden sonra yapılırsa da olur.)
Evliyaullah (ALLAH’ın dostları): “Yetmiş bin Kelime-i Tevhîd okumak suretiyle, nefsini cehennemden azad ettir!” buyurmuşlardır. Şeyh Ebû Rabi (kuddise sirruhu) şöyle anlatıyor:
- Bir sofrada yemek yiyecektik. Soframızda genç, sâlih bir delikanlı vardı. Keşfi (kalp gözü) açıktı. Elini yemeğe uzattı ve ağlamaya başladı.
- Ne oldu? dediler, şöyle söyledi:
- İşte cehennem! Anamı da cehennemde görüyorum. Yemek yiyemedi, sürekli ağlıyordu. Benim okunmuş yetmiş bin Tehlîl'im (Lâ ilâhe illallâh sözünü tekrarlama) vardı. Hiç kimseye de bağışlamamıştım. İçimden şöyle niyaz ettim:
- ALLAH'ım! Biliyorsun ki, okunmuş yetmiş bin Tehlîl'im var. Onu, bu çocuğun annesinin cehennemden kurtarılması için, ruhuna bağışladım. Bunları hep gizli ve kalbimle söyledim. Çocuk, birden ağlamayı bıraktı. Gülerek,
- El-hamdü lillâh. Anamı cehennemden çıkarttılar.” dedi ve bizimle beraber yemeğe başladı. Bu olay bana iki şey bildirdi: Biri, bu yetmiş bin Tehlîle dair rivayet edilen hadîs-i şerifin sahîh olduğu, diğeri de o gencin keşfinin sahîh olduğunu. Sakın! “Lâ ilâhe illallâh” ehline (ALLAH’ın zikrini dilinden düşürmeyen kimselere) düşman olma; onun, ALLAH Sübhânehû ve Teâlâ’nın dostları ile dostluğu vardır. (Kaynak; Adab-ı Vezaif; sf:123-124-132-133 Hasan Burkay (Kuddise sirruhu))