Ölüm, Zannedildiği Kadar Kolay Bir İş Değildir. Bir Kişi Ölürken, Birçok Azâplar Çeker ve Öldükten Sonra da Birçok Azâplar Çeker. Sonuna Kalanların Hâlleri Türlü-Türlü Olur. Ölüm Öyle Bir Şeydir ki, Mamurları Harâp Eder, Cemaâtleri Dağıtır, Lezzetleri Giderir, Gözlerden Yaşlar Akıtır, Yürekleri Yakar, Başları Açık ve Bedenleri Çırılçıplak Bırakır. Anaları-Babaları, Kardeşleri-Evlâdları ve Bütün Sevenleri Yakalarını Yırtarak Gözyaşları Arasında Halkın Ortasına Götürür. Ölüm Öyle Bir Şeydir ki, O Zârif ve Nefis Kumaşlardan Dikilmiş Elbiseler Soyulur, Çıkarılır, Meşâyihine Kisveler Burada Bırakılır. Ölüm Öyle Bir Şeydir ki, Birisine Üç Yüz Kılıç Darbesi Vurulduğu Zaman Nasıl Zahmet Çekerse, Ölüm Ânında da O Kadar Zahmet ve Meşakkât Çekilir.
Nitekim Fahr-i Kâinat Aleyhi Ekmel-üt-tahiyyat Efendimiz Buyurmuşlardır ki, “Ölümün Şiddet ve Acısı, Mü’minlere Üç Yüz Kılıç Darbesi Şiddet ve Acısı Gibidir.” Hazreti Ömer-ül-Faruk Radiyallâhû Anh da Buyurur ki, “Ölüm Şuna Benzer; Dikeni Gâyet Çok Bir Ağaç, Bir İnsanın Boğazından İçeriye Sokulsa, Her Dikeni Bir Damara Saplansa ve Sıkı-Sıkıya Oraya Takılsa, Sonra O Çalıyı Çok Kuvvetli Bir Kişi Tutup Kuvvetle Çekse, Bütün Damarları Nasıl Kopar ve O İnsan Nasıl Acı Duyarsa, Ölümün Acısı da Aynen Böyledir...”
Aziz! Şimdi de Sana Can Acısından, Ölüm Hâlinde ve Öldükten Sonra Başına Geleceklerden Bâzı Haberler Vereyim de, Durumunu Ona Göre Ayarla!
Abdullah İbni Âs Derler, Bir Kişi Vardı. Bu Zât Diyor ki; Benim Babam:
▬ “Acaba Ölenler Ölümü, Nasıl Vâsfederler?”
Derdi. Biz de:
▬ “Deli Olurlar, Onun İçin Vâsfedemezler.”
Cevabını Verirdik. Nihâyet Ölüm Geldi Babama da Erişti. Babam:
▬ “Ey Oğul!” Dedi, “Vallâhi Bu Ölüm Dedikleri Çok Büyük Bir Şeymiş ve Gerçekten Dille Vâsfolunması Mümkün Değilmiş Amma Ben Sana Şimdiki Hâlimden Biraz Anlatayım, Bildiğim Kadarını Söyleyeyim! Şimdi Benim Hâlim Şuna Benzer; Bağrımın Üzerine Koca-Koca Dağları Koydular. Canım İğne Deliğinden Çekilir Gibi Çekiliyor. Sanki Yer ile Gök Birbirlerine Sıkışmış da, Ben Aralarında Kalmışa Döndüm. Gerçekten Bu Ölüm Dedikleri Şeyin Dille Söylenmesi Kolaydır Amma Başa Gelince Anlaşılıyor ki, Pek Yaman ve Pek Zor Bir Meseledir...”
Azizler Buyurmuşlardır ki, “Üç Şeyi Dille Vâsfetmek Mümkün Değildir: ÖLÜM, CENNET ve CEHENNEM...”
Bu Fakir Müellif Diler ki; Ölümden, Cennet ve Cehennemden Bu Kitapta Biraz Bahsetsin de, İşitenlere Fayda Olsun.
Ey Aziz! Ölenlerin Hâllerinden Zerre Miktarı Dünyâ Halkının Dirilerine Verilmiş Olsaydı, Takât Getiremez ve Hepsi Helâk Olurlardı, Yeryüzünde Bir Tek Kişi Diri Kalamazdı. Aleyhisselâtû Vesselâm Efendimiz Buyurur, “Eğer Hayvanlar Ölümün Ne Olduğunu Bilmiş Olsalardı, Semiz Et Yiyemezdiniz...”
[Tam Müzekkin-Nüfus (Eşrefoğlu Rûmi)]
🔶️🔷️
|