Alıntı:
Xnxk Nickli Üyeden Alıntı
merhabalar evlilik kader midir anlayamadım bu konuyu net ve sade acık sekilde bilen var mı
|
Celcelutiyye hocam sağolsun güzelce açıklamış sorunuzun cevabını..
buna ek olarak kafanızdaki sorunun daha da netleşmesi adına ben de birkaç şey söylmek isterim.
kader tek yönlü değildir, nasıl ki hem cüzzi irademiz hem külli irademiz var ise hem levhi mahfuz var hemde ilmi ezel var, mesela levhi mahvuzda size bugün falanca yerde araba çarpacağı yazılı ve siz oraya giderken yolda bir yoksul a sadaka verdiniz, ve sadaka kazayı def eder tecelli etti ve size araba çarpmadı, lakin sizin o gün sadaka vereceğiniz ve bu yüzden kazadan kurtulacağınız zaten ilmi ezel de yazıyor idi.
Bir örnek daha vereyim, Şah Abdulkadir geylani hz. zamanında bir kadıncağız hazrete gelerek yıllarca çocuğu olmadığını ve çocuk sahibi olmayı çok istediğini söyleyerek himmet istemiş, hazretde levhi mahvuzda çocuğun gözükmüyor buyurmuş, kadın gözü yaşlı oradan ayrılır iken Seyyid Ahmed er rıfai hz. ne denk gelmiş hazret kadının durumunu görünce sebebini sormuş ve kadında olan biteni anlatmış, hazret de elini yukarı kaldırıp ben yazdım oldu, git şimdi çocuğun olacak inşaallah demiş ve kadının kısa süre sonra çocuğu olmuş, bu hikayeyi bir tevatür olarak duydum ir kaynağa dayanıyormu bilmiyorum lakin önemli olan bize anlattığı mana, Abdulkadir geylani hz. levhi mahfuzda kadının çocuğu olmadığını gördü o yüzden öyle söyledi, lakin Ahmed er rıfai hz. kadının haline acıyıp Hakka irtica edip niyaz etti ve Allah sevgili kulu hürmetine kadına çocuk ihan eylediğini müjdeledi, ve bu olay ilmi ezelde zaten yazılı idi.. Biz insanın kaderini çabasına bağlı kıldık buyuruyor ayeti celilede.. o nedenle yaşadığımız ve yaşayacağımız herşey kaderdir, kimini değiştirmek cihet ve gayretimize bağlıdır kimi de taktir dir..
Bilmem kafanda ki sorular netleşebildimi