Alıntı:
Simla Nickli Üyeden Alıntı
Ussakilerden diye kaydetmisim. Yeni güncel bilgiler değil bu sebeple aktardım. Tabiki günümüz ihtiyaclari bitmez ama halvetteki kişiye zaten dışarıdan destekleyecek bir veya birileri lazimki dünyevi her mesguliyetten beri dursunlar. Yani faturaydi alisveristi derken zaten halvet halvet olmaz. Bir abimiz vardı mesela iki günde bir hanımı eve uğrar kapisina elde yapılmış ekmek bırakır su bırakır aradada bir sıcak çorba getirirdi. O buna itikaf diyordu ama itikafla halvet farklı bu daha ağır olduğuna göre taviz hiç verilmemeli.
Diğer odada namaz kılma konusuna gelince mecburiyet dışında odadan çıkmayın başka odada ibadet etmeyin. Büyüklerden öğrendiğimiz normal ibadetleri dahi genelde aynı odada aynı vakitlerde yapın derler. Manevi bir durumun eksikliği olmasin diye. Cilehaneleri gormussunuzdur çok kucukturler kişinin keyfihati dışında bir alandır. Kapisida kucukturki edep işaretidir. Buda kişi çilesini doldurmaya girerken başını önüne egmeyi kapıdan girerken bilsin diyedir. Böyle düşününce odadan çıkmak biraz abes olur. Tabi ben halvete hiç girmedim ama oldukça ilgimi cezbeden bir konu itikaf halvet. Yinede ekstra bir bilgi bulursam sizin için eklerim. Unutmadan bal konusunda fikir yurutemiycem ama peygamberimiz sulandirilmis balı çok tüketirmis. Belki bedeni bir maraz olusmasin diye belirtilmiş olabilir. Araştırmalı bunu
|
Normalde destek olacak biri gerekir haklısınız da günümüzde evli olmayan ve kendine refakatçilik yapmak için herhangi bir kimseyi rıza edemeyen kişi ne yapsın? Bu fakire halvet imkansız mı yani?
Ayrıca dışarıyla iletişim kurmadan ve saate bakmadan halvetteki kişi ezanın okunduğunu nasıl anlasın? (burada kişinin evinde halvete girdiğini varsayıyoruz.)
Evde tek başına halvete giren bir kişi başka bir odaya geçip Kuran okuyabilir diye zannediyorum zira bu keyfi yahut dünyalık bir şey için değil ki edebe aykırı olsun. Kalan vakitleri gene halvet yaptığı odada geçirir. Ayrıca zaten hela ihtiyacı için odayı zorunlu olarak terk etmek zorunda kalır. Bence bunun için de terk edebilir gibi geliyor.
Eğer herhangi bir kaynaktan cevap bulamazsam bu husus için istihareye yatmayı düşünüyorum.