Erkeğin Kadını Birleşmeye Çağırması
Bir Erkek, Kendi Kadınını Birleşmek İçin Yatağına Çağırır da O Kadın Gelmez ise O Kadın Allah’a Âsi Olur. Bunun Sonunda Hâsıl Olacak Günâh ise O Kadın Üzerinedir.
Ebû Hureyre Radiyallâhû Anh’dan Gelen Bir Hadîs-i Şerifte, Rasülullah Sallallâhû Aleyhi ve Sellem Efendimiz Şöyle Buyurdu; Hangi Kadın Olursa Olsun, Erkeğinin Kendisinden İstediği Şeyi Yerine Getirmezse, O Kadın Üzerinde İki Kırat Günâh Kalır. Hangi Erkek de Kadınının Kendisinden İstediğini Yerine Getirmez ise Bunun Üzerinde de Günâh Olarak Bir Kırat Kalır.
Burada Anlatılan Kırat Tâbiri, Günâh Ölçüsünde Bir Ağırlık Tâbiridir. Bâzı Hadîs-i Şeriflerde ise Şöyle Gelmiştir; İçinizden Birisi Kadınını Yatağına Çağırdığı Zaman O Kadın Onun Yanına Gitsin. İsterse O Sırada Tandır Üzerinde Bulunsun!
Ebû Hureyre Radiyallâhû Anh, Rasülullah Sallallâhû Aleyhi ve Sellem Efendimizden Şöyle Bir Hadîs-i Şerif Anlattı; İçinizden Biri Kadınını Yatağına Çağırdığı Zaman Gitmez ise Gazâba Uğramış Olarak Yatar. Tâ Sabaha Kadar Melekler Ona Lânet Okurlar.
Kays b. Saad Radiyallâhû Anh Şöyle Anlattı; Hire’ye Gittim. Onların Kendi Meliklerine Secde Ettiklerini Gördüm. Gelip Durumu Rasülullah Aleyhisselâm Efendimize Haber Verdim:
▬ “Yâ Rasülullah! Sana Secde Edilmesi Daha Yerinde Olmaz mı?”
Şöyle Buyurdular:
▬ “Sen, Benim Kabrime Geldiğin Zaman, Bana Secde Etmeyi Yerinde Bulur musun?”
▬ “Hayır?”
Dedim. Bunun Üzerine Şöyle Buyurdular:
▬ “O Hâlde Böyle Bir Şey Yapmayınız!”
Daha Sonra da Şöyle Buyurdular:
▬ “Şâyet Bir Kimseye Secde Edilmesini Emretseydim, Kadının Kocasına Secde Etmesini Emrederdim...”
Bunun Sebebi, Kocalarının Kadınları Üzerinde Çokça Haklarının Bulunmasıdır.
Hâkim b. Muaviye Kuşeyrî, Babasından Nâklen Anlattığına Göre Rasülullah Sallallâhû Aleyhi ve Sellem Efendimize Şöyle Sormuş:
▬ “Yâ Rasülullah! Kadınlarımızın Bizim Üzerimizdeki Hakkı Nedir?”
Şöyle Buyurdu:
▬ “Sen Yediğin Zaman Ona da Yedirmendir, Sen Giydiğin Zaman Ona da Giydirmendir. Yüzüne Vurmayacaksın, Yüzünü Çirkinleştirmeyeceksin, Evinden Dışarıya Kovmayacaksın (Yani Küsersen Evin İçerisinde Küseceksin).”
Anlatılan Manâda, Bir Kadın Kocasına Karşı Gelmekte Isrâr Eder de, Arzusunu Yerine Getirmemekte Direnir ise yahût Geldiği Zaman da İstemeye-İstemeye, Zorlama ile Gelir ise O Zaman Kocaya Bâzı Görevler Düşer ki, Başta Gelen Ona Öğüt Vermektir.
Bundan Sonra, O Kadın Aynı Hâline Yine Devam Eder ise Üç Günden Az Olmamak Şartı ile O Kadınla Konuşmaz, Yatağına da Almaz.
Bununla da Yola Gelmez ise Onu Dövebilir Ama Çaputtan Yapılmış Bir Şeyle ve Tura ile Ancak Onun Vücûdunu Dağıtacak Bir Şey ile Dövmemelidir. Zirâ Gâye Onu Yola Getirip Taâte Zorlamaktır, Öldürüp Helâk Etmek Değildir.
Bununla da İş Hâllolmadığı Takdirde, Hâkim İki Tane Hâkem Tâyin Eder. Tâyin Edilen Bu Hâkemler Âdil, Hür, Müslüman Kimseler Olmalıdırlar. Bunlar Her İki Tarafın Yakınlarından Seçilir. Her İkisi de, Kadın ve Erkeğin Vekîli Olur, Durumlarını Araştırır. Aralarındaki İyilik Yollarını Araştırır.
Artık Sulh Yolu mu Bulunur Yoksa Mal Verilmek Sureti ile Bir Ayrılmaya mı Karar Verilir; Buna Göre Hâkim de Hükmünü Verir.
[Abdülkâdir Geylâni – Gunyet’ün Tâlibîn]
|