Misvak herzaman kullanılabilir
Her abdest alışında misvâk kullanmakla yetinmeyen ve bu vakitlerin dışında da sık sık misvâk kullanan Peygamber -sallâl- lâhü aleyhi ve sellem- Efendimiz;
“Ben dişlerimi o kadar misvaklarım ki (bâzen) ön dişlerim sö*külecek diye korkarım." (ibni Mâce, Tahâret, 7) buyururdu. Namaz için evden her çıkışında misvâk kullandığı gibi, eve her girişinde de dişlerini misvâklardı. (Müslim, Taharet, 45)
Huzeyfe -radıyallahü anh-’dan rivâyete göre; “Rasûlullâh -sallâllâhü aleyhi ve sellem-, gece kalktığı za*man misvakla dişlerini ovardı.” (Müslim, Tahâret, 46)
Misvâk, yalnız namazlara mahsus değildir. Her ihtiyaç duyul*duğunda kullanılabilir. Çünkü temizliğe yardımcıdır ve kıl fırça*larla yapılan diş temizlemesinden her yönüyle üstündür. Misvâ- kın kullanılması oruca da mâni değildir, (ö. Nasuhi Bilmen, Büyük İs*lâm İlmihâli, s. 77)
Diş fırçası olarak kullanılan misvâkın, diş macununda mev*cut mikropları öldürme hassasına mâlik olduğu, bunu kullanan*ların ayrıca diş macununa muhtaç olmayacağı tahlil sonucu sâbit olmuştur.
Misvâkın, zararlı mikropları öldüren kokusundan dolayıdır ki Sevgili Peygamberimiz;
Ümmetime zahmet vermekten çekinmeseydim, her abdest alırken kendilerine misvâk kullanmalarını emrederdim." (Buhâri, Mevâkît, 24.) buyuruyor. Buradaki emir vücûb (farz) ifâde eden emirdir. (Abdülaziz Çaviş, Anglikan Kilisesine Cevâb, s. 111)
Alıntı