Alıntı:
sarikiz Nickli Üyeden Alıntı
@ [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] benim on yıllık kaza borcum var her vakitten sonra kazaları kılmaya başladım ama bir yerde sünnetleri kılmayın kazaları kılın yazıyor. Bu uygulama doğru mu ? Yani sadece kazaları ve farzı kılmak ?
|
Mezhebe göre değişir dediğin olay.
Hanefî mezhebine göre kazaya kalmış namazları bulunan kimseler farz namazların öncesi ve sonrasında kılınan (revâtib) sünnetleri de kılarlar. Vaktinde kılamadıkları namazları da ilk fırsatta kılmaya çalışırlar.
Şâfiî mezhebine göre üzerinde kaza namazı olan kimse, geçmiş namazlarının hepsini kaza etmeden bayram ve vitir namazı da dâhil sünnet-i müekkede olsun, gayrimüekkede olsun hiçbir nafile namaz kılamaz. Üzerinde kaza namazı bulunan kimsenin, bütün zamanını bu namazları kaza etmeye ayırması gerekir. Hatta uyku, evin geçimi gibi terk edilmesi güç olan önemli bir iş hariç bütün vakitlerini kazaya kalan namazlarını kılmakla geçirmesi gerektiğinden nafile ile meşgul olması caiz değildir (Dimyâtî, Hâşiyetü i’âneti’t-tâlibîn, I, 39-40).
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
--------------------------------
Normal şartlarda kaza namaznına başlayanın hergün 1 günlük kazayı kılması gerekir deniyor.yani.
2 rekat sabah farzı
4 rekat öğlen farzı
4 rekat ikindi farzı - bu o günkü sünnette olur
3 rekat akşam farzı
4 rekat yatsı farzı - bu o günkü ilk sünnette olur
3 rekat vitr vacip namazı
kılması gerek toplam 20 rekatta işte
4 rekat ikindi namazın farzını normal ikindi namazının sünnetinde kılınabilir.Aynı mevzu yatsıda geçerli yani yatsının ilk 4 rekat sünnet değilde onu kaza namazına kılınabilir.8 rekat bu şekilde kılınır.Araştırırsan göreceksin ben 2-3 sene evvel bayağı araştırdım
Buda avantaj sağlar şöyleki 12 rekat ayrı bir günlük kılarsın 8 rekatta diğer normal namazda kılıyorsun 20 rekatı tamamlıyorsun istersen çetere tutar ona göre kılarsın
ben haftalık çetere tutyyorum ona göre hesaplayıp not alıyorum.Zaten alışırsan tıkır tıkır gidiyor yaklaşık 1,5 senedir kazaları kılıyorum.
Şafi isen üstte dediği gibi sünnet kılmadan direkt kaza kılman gerek ben hanefiyim ona uygun kılıyorum.