Defineci mantığından kurtulun
Arkadaşlar güzel paylaşımların olduğu bir sitedeyiz. Herkes naçizane bilgisini paylaşıyor. Ben öncelikle şunu söylemek isterim defineci mantığından kurtulun. O mantıkla devam ederseniz kahvehane köşelerinde bu işin uzmanı gibi etrafına insanlari toplayıp anlatan ama bu işi yaptığı yıllar boyunca bir arpa boyu yol almayan insanlara dönersiniz. Ben bu konularda konuşan insanlara hemen şunu sorarım. Kaç yıldan beri bu işi kovalıyorsun? 15-20 yıl cevabını alınca da bu güne kadar eline ne geçti diye sorarım. Standart cevap hicbirseyi duyunca da benim sizlerle işim olmaz siz bu işi bilmiyorsunuz deyip konuşmadan uzaklasirım. Defineciler hayal dünyasında yaşar. Taşların üzerindeki doğal sebeplerden oluşmuş şekilleri kafasında hep define isareti olarak görür. O yüzden bir çalışma içine gireceksiniz öncelikle oranın geçmiş dönem tarihini hangi uygarlıkların yaşadığını iyice öğrenmeniz lazım. Sadece çubukla bir şey olmaz olur diyen yalan söyler. Boşuna para ve insan gücü harcayıp hayallerinizi yıkmayin. Ve en önemlisi arkeolojinin alaylisi olmaz. Aynı Genel Cerrahin alaylisi olmayacağı gibi arkeolojinin de alaylisi olmaz. O da mektepten yetisecek. Ben 20 yıldır bu işi yapıyorum sahteyi bilirim diye birşey yok bilemezsin. Sahte paralara yapılan eskitme uygulamaları bizde çağ atlamış vaziyette. Kimsenin hevesini kırmak gibi bir düşüncem yok sadece boşa para ve emek harcamayın harcatmayin. En kötü ihtimal basın karotu girin yılan kamerayla doğru sonuca gözünüzle görerek ulaşın. Ben bulurum ben yaparım diyene sadece bugüne kadar ne bulduğunu sorun yeter.
|