Alıntı:
32cocukevkira Nickli Üyeden Alıntı
Sadrazam Cevat Paşa'ya âit. Sultan 2. Abdülhamit Han'ın sadrazamlarından Cevat Paşa küçük yaşta hem öksüz hem yetim kalmıştı. Aksaray'da bağlandığı bir Şeyhin dergâhına her cuma gider, ilmen ve manen o şeyhten müstefid olmaya çalışırdı. Yine bir gün şeyhini ziyarete gittiği sırada dergâha, kendisinin demirci olduğunu söyleyen bir çingene gelir. Ve gördüğü bir rüyayı anlatarak şeyhten tabirini ister. Şeyh hazretleri, bu sırada 11 yaşlarında olan Cevat'a dönerek:
-İki mecidiyen var mı Cevat?"
diye sorar. Cevat, iki mecidiyeyi şeyhine uzatır. Bunun üzerine şeyh, çingeneye:
-Rüyanı iki mecidiyeye bu çocuğa satar mısın?" deyince çingene kabul eder ve sevinçle parayı alıp dergâhtan çıkar. Çingene gidince şeyh:
-Bu rüya sadrazamlık rüyasıdır. O yüzden henüz rüyanın sahibi o iken rüyayı tabir etmedim. Çingeneleri de sadrazam yapacak değiliz ya" der ve Cevat'a dönerek:
-Evladım, satın aldığın rüya sadrazamlık rüyasıdır. Bir gün Yüce Allah nasip eder de sadrazam olursun devlet-i âliyeye inşallah" Nitekim Cevat Paşa, çok kısa bir zamanda, henüz 40 yaşlarında iken Sultan 2. Abdülhamit Han zamanı devletlerinde sadrazam olmakla pâyidâr olur.
Bi siteden kopyala yapıştır yaptım
|
Buna bizim ilmimiz ve yorumlamaya haddimiz yetmez ama yetecek birisini tanıyorum allah ondan razı olsun etiketliyeyim inşallah bir katkısı olur - @
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] -
"...Allah sizden inananları ve kendilerine ilim verilenleri derecelerle yükseltir..." (Mücadele, 58/11)