Allah yolunda Cihad etmek
Ebû Hureyre Radiyallâhû Anh Hazretlerinden Rivâyet Olundu. Buyurdular ki; Efendimiz Aleyhisselâm Hazretlerinin Eshâbından Birisi, Bir Dağ Başına Uğradı. Orada Çok Tatlı Suyu Olan Bir Pınar Gördü. Pınar Onun Çok Hoşuna Gitti ve Kendi Kendine, “Eğer İnsanlardan Uzlet Etseydim (İnsanları Terk Edip Bir Köşeye Çekilseydim) Bu Dağ Başında Otururdum ve Lâkin Rasülullah Sallallâhû Aleyhi ve Sellem Efendimiz Hazretlerinden İzin Alıncaya Kadar da Bunu Yapmam!” Dedi ve Geldi. Bunu, Rasülullah Sallallâhû Aleyhi ve Sellem Efendimiz Hazretlerine Anlattı. Rasülullah Sallallâhû Aleyhi ve Sellem Efendimiz Hazretleri Buyurdu ki; Bunu Yapma! (İnsanları Terk Edip Bir Dağ Başında İbâdete Çekilme) Muhakkak ki Sizden Birisinin Allah Yolunda Olan Makamının Fazîleti, Yetmiş Sene İbâdet Etmekten Daha İyidir. Sizden Biriniz, Allahû Teâlâ Hazretlerinin Sizi Bağışlamasını ve Sizi Cennete Koymasını İstemiyor mu? (Öyleyse) Allah Yolunda Cihad Edin (İslâm Dininin Yayılması ve İnsanlara Öğretilmesi İçin Çalışın)! Deve Sağacak Kadar Bir Ân Allah Yolunda Savaşana (Düşman ile Vuruşana) Cennet Vâcib Olur.
[Tirmizî, 1702.]
Cihad, Rasülullah Sallallâhû Aleyhi ve Sellem Efendimizin Yoludur. Onun İçin Bugün Cihada Çok Büyük Ehemmiyet Vermeliyiz. Cihad, İslâm Dininin Kalkınması İçin Bütün Gâyretiyle Çalışmaktır. Özellikle Şeriat İlimlerinin Rafa Kalktığı ve Kimsenin İslâmî İlimlere Önem Vermediği ve Bütün İnsanların Dünyâya Yöneldiği Günümüzde, Şeriat İlimlerini Öğrenmeli ve Çocuklarımıza Öğretmeliyiz. Zirâ Bugünkü Cihadda Belki Şahısların Öldürülmesi Yoktur Fakât Bugünün Cihadı, Küfürle Îmân, İlimle Cehâlet, Nûr ile Zulmet Arasında Olmaktadır. Bir Müslüman’ın Cinsiyeti (İster Kadın Olsun İster Erkek) Yaşı, Tahsili ve Mesleği Ne Olursa Olsun, Kendisini İslâmî İlimlere Vermelidir. Zirâ Bugün Gerçekten İslâmî İlimler ve İslâm Dininin Öğrenilmesi Açısından Seferberlik Hukuku Cereyân Etmektedir.
[Rûhu’l-Beyân Tefsîrinin Hadîs-i Şerifleri, Cilt: 2, Sayfa: 79, 80.]
Sevâd-ı A'zam
|