Herhangi bir tarikata bağlı değilim fakat menzil dergâhından tanıdıklarım var ve şeyhi kimseye cennet vaat etmiyor peygamberin söylediğinden kurandan yazandan başka bir şey emretmiyor.Hatta bu tanıdıklardan biri intisab edip geldiğinde ona neler olduğunu sordum; gittin geldin ne dediler dedim sırf bilmediğimden merak ettiğimden...Bana bir kâğıt uzattı.Arkasında 5 vakit namazı vaktinde aksatmadan kılmak , farz orucu tutmak, kazaya kalmış olanları da bir an evvel tamamlamaya gayret etmek gibi bazı sartlar yazılıydı.Kâğıdın arkasında da tarikatın adabı ve müridin dersi yazıyordu.Şeyh tevbe istiğfar eden ve adaba uyma sözü verenleri yolcu kabul ediyor fakat yolcuda bitiyor iş...İstikrarlı gayretli olanlar bu gayretleri ölçüsünde yol alıyor.Yani kardeş kendinde böyle bir hâl eksikliği hissediyorsan git fakat döndüğünde dergâhlarında diğer sufi arkadaşlarla pek takılma.Gözlemlediğim kadarıyla bu dergâhlarda bir sufi yanlış bildiği ile diğerini yönlendirebiliyor.Eksik bilgisiyle de senin ilerlemene engel olabiliyor.Belki dua ve tesbihat için belli aralıklarla gidersin ama cok kalmamak ve cok kişiyle samimi olmamak en iyisi.
|