Bütün Geçimsizlikler, Ölümü Unutmaktandır..
Kıyâmet Derdini Bilseydik, Dünyâda Dert Diye Bir Şey Tanımazdık. Bütün Geçimsizlikler, Ölümü Unutmaktandır. Ölümü Hatırlamak, En Büyük Nasihâttır. Her Îmân Sahibi Kimsenin, Ölümü Çok Hatırlaması Gerekir. Ölümü Çok Hatırlamak, Emirlere Sarılmaya ve Günâhlardan Sakınmaya Sebep Olur. Harâm İşlemeye Cesareti Azaltır. Peygamber Aleyhisselâtû Vesselâm Efendimiz Buyuruyor ki, “Lezzetleri Yıkan, Eğlencelere Son Veren Ölümü Çok Hatırlayınız!” ve... “Ölümden Sonra Olacak Şeyleri Sizin Bildiğiniz Gibi Hayvanlar da Bilselerdi, Yemek İçin Semiz Hayvan Bulamazdınız.” ve... “Ölümü Çok Hatırlayın. Onu Hatırlamak, İnsanı Günâh İşlemekten Korur ve Âhirette Zararlı Olan Şeylerden Sakınmaya Sebep Olur...”
Eski Zamanlardaki Valilerden Biri, Makam Mevki Sahibi Olup, Çok Zengin Olunca Ölçüyü Kaçırır. Hayatını Yeme-İçme Üzerine Kurar. Yedikçe Şişmanlar, Şişmanladıkça Yer. Bir Zaman Gelir ki, Şişmanlıktan Yerinden Kalkamayacak Hâle Düşer. Rahatlığı Sıkıntıya Dönüşür. Zamanın En Meşhûr Tabibini Çağırarak Bu Hâline Bir Çâre Bulmasını Söyler. Nelere Dikkat Ederse Zayıflayacağını Sorar. Tabip, Rahat Bir Şekilde Der ki:
▬ “Sizin Perhiz Yapmanıza Lüzûm Yok, Siz İstediğinizi Yiyip İçebilirsiniz!”
Vali Şaşırır. Hemen Sebebini Sorar. Tabip Şöyle Der:
▬ “Efendim, Sizin İyileşmeniz Artık Mümkün Değil, Şişmanlık Vücûdunuza Zarar Vermiş, Bir Ay Kadar Ömrünüz Kaldı. Bir Ay Sonra Öleceğinize Göre Sıkıntıya Girip, Perhize Gerek Yok...”
Ölüm Haberini Duyan Vali Perişân Olur. Yıllarca Yaptığı Kötülükler, Zulümler, Haksızlıklar Aklına Gelir. Haksızlık Yaptığı, Zulmettiği Kimseleri Teker Teker Çağırtarak, Fazlasıyla Haklarını Öder, Onlarla Helâlleşir. Herkese İyilik Yapmaya, Kimsenin Kalbini Kırmamaya Özen Gösterir Hâle Gelir. Ölüm Korkusu İştahını da Keser. Getirilen O Leziz Yemeklere Elini Bile Sürmeden Geri Gönderir. Yemediği İçmediği İçin de, Her Gün Zayıflar. Ay Sonunda, Vali Olmadan Önceki Kilosuna Düşer, Normal Hâlini Alır. Bir Ayı Geçtiği Hâlde Ölmeyince Hemen Tabibi Çağırtır ve “Bir Ay Geçti, Ben Hâlâ Ölmedim. Bu Ne Hâldir?” Diye Sorar. Tabip Der ki:
▬ “Efendim, Daha Önce Siz Beni, “Ne Zaman, Nasıl Öleceğim?” Diye Çağırtmıştınız. Ben Tabibim, Siz Beni, “Nasıl Zayıflayabilirim, Bunun Çâresini Bul...” Diye Çağırmıştınız. Görüyorum ki, Maksat Hâsıl Olmuş. İlacı Buydu...”
Tabibin Hilesi Valiye Ders Olur. Dünyâya Düşkünlükten, Harâmdan, Zulümden Uzak Durur.
|