Yaratılan ne varsa hepsinin eceli vardır
Aziz...
Hakk Teâlâ Ne ki Takdir Buyurdu ise, Hepsinin Ecelini de Takdir Buyurmuştur. Ayı, Güneşi, Gökleri ve Bütün Mahlûkâtı Yarattı ve Hepsinin Ecellerini de Takdir Buyurdu. Her Birinin Ömürlerinin Müddeti Dolunca, Eceli Gelir ve Ölür. Ancak Ölmeyen, Yatmayan, Uyumayan, Bitmeyen, Yitmeyen, Şeriki ve Nâziri Bulunmayan Ebedî, Ezelî ve Zevâlsiz Allahû Zül-Celâl vel-kelâm Hazretleridir. O’ndan Gâyrî Her Şeye Zevâl Erişir. Nitekim Hakk Teâlâ Kur’an-ı Kerîm’de Buyurur [...Arapça Metin...] Yani, “Her Şey Helâk Olucudur, Fânidir. Ancak, O’nun Zâtı Bâkidir. [el-Kasas Sûresi 88. Âyet-i Kerîme]” Bütün Mahlûkât, Ölümü Tatsalar Gerektir. Nitekim Hakk Teâlâ Buyurur [...Arapça Metin...] Yani, “Her Nefs, Ölümü Tadıcıdır. [Al-i İmrân Sûresi 185. Âyet-i Kerîme]”
Ey Aziz Kardeş!
Bilmiş Ol ki, Hakk Celle ve Âlâ Yeri, Göğü, Ayı, Güneşi ve Yıldızları Yarattı, Bir Rivâyete Göre Bunlara Yetmiş Bin Yıl Ömür Verdi. Yetmiş Bin Yıl Tamam Olunca, Ecelleri Gelir ve Bunlar da Helâk Olurlar. Ay, Güneş ve Diğerlerinin Hepsi Yerlere Dökülür ve Saçılırlar. Gökler Yıkılır ve Yerler Bir Hasır Gibi Serilir ve Cehenneme Atılır. İmdi, Bu Yerin ve Göğün, Ayın ve Güneşin ve Yıldızların Ömürlerinin Altmış İki Bin Dokuz Yüz Altmış Yılı Geçince, Âdem Peygamber Aleyhisselâm Yaratılmıştır. Âdemoğulları da, Yeryüzünde Tamam Yedi Bin Yıl Hüküm Sürse Gerektir. Sonra, Kırk Yıl Issız Yatsa Gerektir ki, Bununla Yetmiş Bin Yıl Tamam Olur.
Ondan Sonra, Ak Gümüşten Bir Yer Daha Yaratılacaktır. Nitekim Hakk Celle ve Âlâ Kur’an-ı Kerîm’de Buyurur, “ARZ, BAŞKA BİR ARZA ve GÖKLER DE BAŞKA GÖKLERE TEBEDDÜL ETTİĞİ GÜN, İNSANLAR MUHASEBE ve MÜCÂZAT İÇİN, BİR ve KAHHAR OLAN ALLAHÛ TEÂLÂ’NIN HUZURUNA ÇIKACAKLARDIR! [İbrahim Sûresi 48. Âyet-i Kerîme]” Meşâyih, Bu Kavli İhtiyâr Ettiler Fakât Îmâm-ı Fahr-i Râzi Rahmetullâhi Aleyh Buyurur ki; Server-i Enbiyâ Aleyhi Efdal-üt-tehâya Efendimiz Hazretleri, Mi’râc Gecesi Giderken, Melekler Leşkerine Uğradı. Melekler, Durmadan Geçip Gidiyorlardı. Cebrâil Aleyhisselâm’a Sordu:
▬ “Ey Kardeşim Cebrâil! Bunlar, Nereden Gelir ve Nereye Giderler?”
Cebrâil Aleyhisselâm, Cevap Verdi:
▬ “Yâ Rasülullah! Ben Yaratıldım Yaratılalı, Bunları Böyle Görürüm Amma Bir Gördüğümü, Bir Daha Görmedim. Onun İçin, Bunların Ne Evvellerini Bilirim, Ne de Sonlarını Bilirim...”
Aleyhisselâtû Vesselâm Efendimiz, O Meleklerden Birisine Sordu:
▬ “Sen Yaratılalıdan Beri, Ne Kadar Yıl Oldu?”
O Melek, Kendilerine Cevap Verdiler:
▬ “Ömrümün Evvelini ve Sonunu Bilmem. Ancak Şu Kadarını Bilirim ki, Hakk Teâlâ Göklerde Bir Yıldız Yaratmıştır. Bin Yılda Bir Kerre Doğar. Ben Yaratılalı Beri Hakk Teâlâ Onun Gibi Dört Yüz Bin Yıldız Daha Yarattı...”
İmdi, İster Öyle İster Böyle Olsun, İttifâk Şunun Üzerinedir ki, Zamanın Âhirinde Âdemoğulları Yedi Bin Yıl Hükmetseler Gerektir ve Ondan Sonra Kıyâmet Kopacaktır...
[Tam Müzekkin-Nüfus (Eşrefoğlu Rumi)den Kısa Bir Bölüm]
|