Alıntı:
ZAFRAN Nickli Üyeden Alıntı
Aşağıdaki olay benim yaşadığım bir tecrübe değil, ekşisözlükten alıntıdır. Fakat inançsız bir insanın bile inanmasın vesile olacak şekilde doğaüstü olayların gerçekleşmesi sebebi ile paylaşmak istedim.
|
Kişiye, yalan olarak, her duyduğunu anlatması yeter!(Müslim, Mukaddime 5)
Bunu yazan kişinin hayal gücünü takdir etmek lazım..
Bir kimsenin yalan söylediğini anlamanın en kolay yolu, o anlattığı şeyde çok fazla detay vermesidir.
Bunu bir örnekle anlatayım.
Arabadan bir adam indi ve bana şunu söyledi. Bu cümleyi bu hikayeyi yazan adama göre uyarlayayım.
Beyaz ve biraz da eski bir araba durdu önümde. İçerisinden 50 yaşlarında saçı aklara karışmış, gözlüklü bir adam indi ve bana yumuşak bir ses tonuyla asla unutamayacağım şu sözleri söyledi.
Bu iki cümleden ilki daha doğrudur. İkincisi ise uydurulmuş bir hikayedir. Çünkü gerçek olaylarda çok daha az detay hatırlarsınız. Gerçek olmayan olaylarda ise elinizde cismin santimine kadar detay verirsiniz.. Buna psikolojide, karşı tarafı ikna etmek için o şeyin inandırıcı olması için anlattığı şeyleri detaylı bir şekilde anlatma ihtiyacı duyma denilir.
Umarım bu hikayeyi okuyarak benim gibi zaman kaybetmezsiniz. Belki okuyarak zamanımı kaybetmiş olsam da sizi uyararak az da olsa bir faydam dokunur umarım..