Alıntı:
Belixy123 Nickli Üyeden Alıntı
Başlıktanda anlayacağınız gibi bunlar arasındaki fark nedir ve lütfen hocalarıma soruyorum kalp gözü açık olan neler görür faziletleri nedir?
Basiret gözü açık olan ne görür faziletleri nedir?
Keşf ı açık olan ne görür fazileti nedir ?
Yani anlayacağınız gibi bir anlatın sitede yok böyle konu
|
Bu saydıklarınızın tamamı keşif tabirleridir. İllaki somut bir cevap istiyorsanız aşağıda kısa ve öz anlatmaya çalıştım:
Kalp gözü: Allah tealanın özel kullarında zuhur eden bir takım olağan üstü hallerin tamamını anlatmak için kullanılır. Sık sık göz perdesi ile karıştırılır. Örneğin ben mübarek bir zata soru sormaya yaklaşırsın, ama sen soruyu sormadan o cevabını verir. Cümle içinde kullanımı: "Bu konuyu sen Ali efendi ile paylaş. Kalp gözü açık bir mübarektir."
Göz perdesi: Allah tealanın insanlar ve göz ile görülmeyen diğer kulları arasına bir rahmet olarak koymuş olduğu engeli temsil eder. Bir üstadın yönlendirmesiyle tehlike arz etmeden yavaş yavaş ortadan kalkabilir. Örnek: "Hamdolsun rizayattan sonraki okumalarımda artık icabet eden mübarekleri kısa bir anlığına da olsa görüyorum. Sanırım göz perdem açılıyor.
Basiret: Her şerde bir hayr vardır düsturunu ayan beyan gören ve diğer insanlara bu anlarda uyarılarda bulunan zatlar için kullanılır.