Alıntı:
ozge628 Nickli Üyeden Alıntı
hocam misal birinin iyiliği için dua ediyoruz o kişi kötü yolda Ama ınsan bazen de korkuyor o kisinin sınavına mı karısıyorum dıye...ama onun kötü olması suya atılan halka gıbı önce ailesini sonra cevresını diyerek halkalar halınde zarar veriyor ama aklımı kurcalıyor cunku bir yerde söyle geciyor.Allahın saptırdıklarını siz doğru yola iletecek değilsiniz diyor.Yani yanlıs yolda olan biri için dua da ısrar cı olmamız yanlıs mıdır?yoksa seytanın vesvese si midir?
|
size göre iyi veya kötü olan bir şey aslında o kişi için tersi olabilir. hatta yapılan yanlışlardan biri de zorla bir kişiye iyilik yapmak, para yardımında bulunmak, eşya vermek, belirli bir olayın olması için aşırı gayret sarf etmek, hak etmediği kadar karşılıksız sürekli verici olmak gibi durumlardır. o zaman o kişinin yaşaması gereken tecrübeyi bozarsınız ve belki de bilmeden öğrenmesini ve tekâmül etmesini engellemiş veya geciktirmiş olursunuz. Belki de o kişinin o erkekle ya da o kadınla evlenmemesi daha iyi, belki de o kişinin o fakülteyi, okulu kazanamaması daha hayırlı, belki de ticarette daha başarılı olacak. Belki de göç etmese o şehirde çok olumsuzluklar yaşayacak gibi çeşitli örnekler verebiliriz. Bazen birine hak etmediği şekilde sürekli aşırı iyi davranarak o kişinin deneyimini bozmuş, dibe vurmasını ve tekâmül etmesini engellemiş olabilirsiniz. O kişi için uzun vadede ve kendi yazılım programı için neyin daha doğru olduğunu sen nasıl bilebilirsin? Bazan hoşlanmadığınız bir şey sizin için hayırlı olur, bazan da sevdiğiniz bir şey sizin için zararlı olur. Kişi başlangıçta bir şeyi sever, fakat sonu kötü gelir; buna mukabil başlangıçta bir şeyden hoşlanmaz ama sonu iyi gelir. Bunun sebebi nesne ve olayların varacağı sonucu bilmeyişimizdir, tâ ki kâinatın yönetimi konusunda herhangi bir fonksiyonumuzun olmadığı anlaşılmış olsun. Nihaî gerçeği bilen Allah’tır. Eğer o kişi senden yardım istiyorsa o zaman seninle arasında bir kader bağı vardır ve o zaman doğru diye bilinen bir metotla manevi veya maddi şekilde yardım edebilirsin. O kişinin yardım edilmesi için izni ve bilgisi varsa onun kader yazılım programına giriş iznin var demektir. Aksi aynen başka birisinin özel bilgisayar kayıtlarına ruhsatsız veya kaçak olarak girmek gibidir." Tabii ki burada toplumu olumlu etkileyecek, insanlığa yararlı davranışlarda bulunmayı ayrı bir yere koyuyorum, çünkü iki davranış türü arasında ciddi bir fark var. Hatta daha da ilerisi, biri için herhangi bir dua ederken bile onun için hayırlısını dilemek gerekir. İlla da "O okula girsin, şu erkekle evlensin, Amerika'ya okumaya gitsin, mutlaka mimarlık okusun" gibi kesin yönlendirici dualar, temenniler, dilekler yerine, "Hakkında uzun vadede iyi olacaksa, hakkında hayırlıysa dileği gerçekleşsin" diye niyaz etmek daha doğrudur. Zaten Yaradan bazı tecrübelerin yaşanmasına kesin olarak karar verdiyse sonuç pek de değişmez; yaşanacak olan yaşanır, öğrenilecek olan öğrenilir, alınacak dersler alınır.