Alıntı:
TEBRİZ-İ Nickli Üyeden Alıntı
Evet üstadım çok doğru lakin çevremizdeki insanlara gerçekleri öğretmekle ( bildiğim kadarı ile tabiki ) yükümlü hissediyorum kendimi çünkü gerçek olan tektir birden çok gerçek olmaz. Ama anlamak istemeyenede ne kadar anlatırsan anlat boşş. Çok teşekkürler üstadım cevaplarınız için.
|
Estağfurullah mesela Fatiha süresi alimlerin büyük çoğunluğuna göre yedi ayettir. Buna mukabil kıraat alimi Hüseyin el-Cu’fi altı ayet, Hasan el-Basri ile Mu’tezile kelamcısı Amr b. Ubeyd sekiz ayet, diğer bazı alimler ise sureyi dokuz ayet kabul etmişlerdir. (İbn Aşur, et-Tahrir ve’t-Tenvir, 1.cilt sayfa 136) Öte yandan Kufe ve Mekke kurrası besmeleyi ayet kabul ederken ‘’ صِرَاطَ الَّذِينَ أَنعَمتَ عَلَيهِمْ غَيرِ المَغضُوبِ عَلَيهِمْ’’ ifadesini müstakil ayet saymamıştır. Medine, Şam ve basra Kurrası ise aksi görüşü savunmuştur. (İbn Atıyye , el-Muharrerü’l-Veciz 1.cilt sayfa 60-61) Bu ihtilaflardan anlaşıldığı kadarıyla Kur’an’daki ayetlerin tahdit ve tayininde içtihadi görüşler ön plandadır. Baştaki besmelenin sureye dahil olup olmadığı meselesi ise ihtilaflıdır.