Alıntı:
Kriminus Nickli Üyeden Alıntı
Selamunaleyküm. Forumun yeni üyesiyim ve ilk konumu açmış bulunuyorum.
Yargı mesleği mensubuyum. Mahkemede veya tarafların talep ve anlatımlarını değerlendirirken, Allah'ın izin verdiği bir yoldan (belki bir ulvi varlık vesilesiyle); kimin haklı olduğu, olayların gerçek mahiyeti, yalancının yalanının açığa çıkarılması vs. konularda yardım almayı çok isterdim. Bu sayede kendi acziyetim, o anki ruh hâlim ve sübjektif değer yargılarımdan sıyrılıp hakikate ulaşarak adaletin daha doğru ve hızlı tecellisine vesile olabilirim.
Havas ilmiyle bağlantılı olarak, buna imkân tanıyan bir uygulama var mıdır? Varsa nasıl yapılır, şartları nedir, anlatır mısınız? (İcazetim veya tecrübem yoktur.)
Hayırlı günler.

|
Araştırmalara göre günde ortalama iki kez yalan söylüyoruz. e-postaların yüzde 14’ü, yüz yüze iletişimlerin yüzde 27’si ve telefon konuşmalarının yüzde 37’si ciddi sonuçları olmayan beyaz yalanlar içeriyor. Elbette inkârların, ikrarların, pişmanlıkların, verilen sözlerin, akıtılan gözyaşlarının ne derece doğru olduğunu anlamak isteriz. Ancak konu, özellikle tanıklar, mağdurlar ve şüphelilerle görüşen polis, savcı ve yargıçlar açısından hayati önem taşıyor. Karşısındakini kandırmaya çalışanda yüz mimiklerinde aşırılık ya da donukluk, yüzün üst kısmındaki belirli kas grupları hüznü yansıtırken, alt kısımdakilerin aynı duyguya eşlik edememesi gözlerin normalden fazla ya da az kırpılması, sözcükler arası “a, o” gibi duraklar ipuçlarından bazıları. Tabii bunları, hele saliselik kas kasılmalarını algılamak ve değerlendirmek için eğitimden geçmek gerekiyor. Yoksa Çekoslovakya’yı işgalinden kısa bir süre önce Hitler’le görüşen İngiltere başbakanının durumuna düşmek kaçınılmaz. Chamberlain “Hitler’e inanıyorum. Sözüne güvenilir bir adam demişti. Çekoslovakya’yı işgal edeceğini hiç düşünmüyorum.” Cesar Lombroso’nun, ifadesi alınan İtalyanların tansiyonunu ölçmesinden bu yana geçen 120 yılda, yalan ile doğrunun ayırımında kullanılabilecek pek çok gereç geliştirilmiştir. Beş yıl kadar önce gündemimizde olan aşk detektörüne benzer şekilde sesin titreşimini ölçen stres analizörü, Asya’dan Amerika’ya binlerce polis merkezinde, hatta Irak’taki devriye araçlarında kullanılsa da, yalanı doğrudan ayırmakta kanımca yazı tura atmaktan farksız. Eşiniz size yalan mı söylüyor, patronunuz işinize son vermeye mi niyetli? Genel kanının aksine iyi yalancılar yüz ifadesi, göz hareketi ya da beden diliyle kendini ele vermez. Hatta yalan makinesini defalarca kandırabilir. Çünkü yalancı, nerede hata yaptığını fark ettiğinde kendini geliştirme ve daha sonraki yalanlarında aynı hatayı yapmama şansına sahiptir. Sizin ise, onun ne zaman doğru, ne zaman yalan söylediğini bilmediğinizden böyle bir olanağınız yoktur.