Alıntı:
BOSS53 Nickli Üyeden Alıntı
Selamun Aleykum
Bende uzun süredir sigarayı bırakmaya çalışıyorum. İstememe rağmen henüz sonuç alamadım. Daha önce birkaç defa bırakmıştım. Bu sefer bırakırsam Allahın izniyle bir daha başlamam.
Şöyleki bazen bırakıyorum deyip paketi atıp tekrar paket alıyorum. Tavsiyeniz var mı?
Allah razı olsun.
|
Bu arada dikkatten kaçırılmaması gereken husus da şudur: İslâm’a göre, aslında kullanımı mubah ya da helâl olan bir ey, şayet zararı faydasından fazla ise; onu kullanmak haram olur. Hal böyle olunca sigara, kullananı belki sarhoş ederek aklın fonksiyonlarını gidermemektedir, fakat onun, hem sigara içen kimseler ve hem de içmeyenler tarafından çok iyi bilinen ve inkâr edilemeyen zararlı etkileri vardır. Son tıbbî veriler, sigarada bulunan zehirleyici maddenin, insan mutluluğunu ve huzurunu ne kadar etkilediğini ortaya koymuştur. Buna ek olarak da, sigara için yapılan harcamalar da İslâm’ın genel prensipleri yönünden onu kullanmayı sakıncalı hale getirmiştir. Hz. Peygamber (s.a.s), bir hadis-i şeriflerinde genel bir prensibi ortaya koyarak şöyle buyurmuştur:: “Başkasına zarar verilmemeli, başkasının zararı da hoş görülmemelidir.”[ İbn-i Mâce; Ahkâm, 17. Muvatta’; Ekdıye , 31. Ahmed b. Hambel; Müsned,Birinci cilt sayfa 313 ve Beşinci cilt sayfa 367]Bu genel prensibe dayanarak diyebiliriz ki; kullanıcılarına ve çevrelerine zararı ispatlanan sigara kullanımı da diğer zararlılar gibi haram kabul edilmelidir. Her ne kadar Kur’ân-ı Kerim’de ve Hz. Peygamber’in (s.a.s) hadislerinde bu konuda açık ve özel bir nass yok ise de, etkisi bakımından diğer zararlılara benzediği için, bazı İslâm hukuku bilim adamları tarafından aynı şekilde değerlendirilmiştir. Özellikle uzman bir doktor tarafından belirli bir kişi için sigara kullanımının zararlı olduğu tespit edilirse, o kişinin bunu kullanması kesinlikle haram kabul edilmiştir. Sağlık yönünden belirli bir kişi için zararlı olduğu belirlenmese bile sigara kullanmak hem din hem de dünya işleri için faydalı olmayan bir yolda malı heder etmektir. Hz. Peygamber (s.a.s) bu gibi “faydasız yerlerde malı heder etmeyi yasaklamıştır.”[ Buhârî; Zekât, 18, Husûmât, 3, İstikrâd, 19, Rikâk, 22, İ’tisâm, 3. Müslim; Ekdıye, 14. Dâremî; Rikâk, 38. Ahmed b. Hambel; Müsned, dördüncü cilt sayfa 250, 251, 255] Hz. Peygamber’in (s.a.s) bu yasaklama derecesi, insanın kendisinin veya aile fertlerinin, sigaraya harcanan paraya ihtiyaçları oranında daha ciddî bir durum alır. Dünya tıp çevreleri tarafından tespit edilip ilan edilen hastalıklardan akciğer kanseri, gırtlak kanseri, bronşit ve kalp hastalıklarının en önemli etkeni; sigara nikotini ve alkoldür. Ayrıca damar ve kan dolaşımına da zararlı olan sigara, özellikle hamile kadınlar tarafından kullanılması halinde zararı rahimdeki cenine de bulaşmakta ve onun gelişimini engellemektedir. Konunun uzmanı bazı tabiplerin ifade ettikleri gibi, “sigara içmenin cezası aslında belirli bir miktar para ödemek değildir. Sigara içmenin cezası ölümdür.” Zararı bu kadar açık bir şekilde tespit edilen bir maddeyi kullanmak, elbette ki İslâm dininin prensiplerine göre de doğru değildir.
Kötü huyların terki için (alkol, kumar vs.) Maide Suresi 90-92, 66 defa ''Allah'', Tin Suresi 1-4, Yasin suresi 58. ayet-i kerimelerini harekesiz safran ile yazınız, bunu bir sürahi suya koyunuz, suyu 6 saat sonra içmeye başlayabilirsiniz. Su, 7 gün boyunca içilmeli.