Alıntı:
Zamanedin Nickli Üyeden Alıntı
Mesela uzun zamandır kısmetimin açılması için dua ediyorum asla haram istemiyorum helal yoldan tanışıp bir yola girmeyi iki yıldır da dua ediyorum. Ama bir gelişme olmuyor. Bakım yaptırmali miyim.
|
Evlilik ve eş seçme konusunda ise "Benim nasibim yok, benim kısmetim, bahtım kötü, iyi eş aramamın ne önemi var.." gibi cebir türü düşünceler İslâm'ın kader anlayışı ile bağdaşmaz. Elbette ki her canlının rızkı, nasibi, kısmeti vardır, ama insan o kısmeti, nasibini bilmemektedir. İnsana göre bilinmeyen yani gayb olduğuna göre sebepler açısından aklını kullanarak iyiye, güzele tercih ile iradesini yönlendirmek durumundadır. Kişi özgür iradesiyle seçtiği hayatını yaşar. Bazı rivayetlerde evlilikle ilgili îrâdi tavsiyeler yapılır. "Eş dört şey için nikâh edilir; malı, soyu, güzelliği ve dini. Sen dindar olanını seç ki elin bereket bulsun. Yalnız güzellik için evlenmeyiniz, olur ki, güzellik ahlâkça düşkünlüğe neden olabilir. Yalnız mal için de evlenmeyin. Mal azgınlığa yol açabilir. Dindarlık (kültür ve eğitim) ötürü nikâhlayın.’’ (Buhari, Nikah 15; Ebu Davud, Nikah 2; İbn Mace; Nikah 6)
Eş seçiminde dikkat edilecek birçok tecrübi tavsiyeler dururken hiç kimseye danışmadan kendi irade, istek ve arzuyla yapılan tercihten sonra nasip, baht belki de kötü olabilecektir. Evlenmek niyetiyle Ebû Cehm ve Muaviye hakkında fikir danışan Fatıma bintu Kays'a Hz. Peygamber şu enteresan cevabı verir: "Ebû Cehm sopasını omuzunda taşır (yani dayak atıcıdır.) Muaviye’ye gelince o da fakirdir, sen Useme İbn Zeyd ile evlen’’ (Müslim Talak 36; Tirmizi Nikah 38; Nesai Nikah 23) Talih ve bahtın iyi olabilmesi için eş seçiminde önce farz olan istişareyi yani seçilen eşi bilen kişilere danışmayı yapmak, sonra da sünnet olan istihâre yapılabilir. İstihare, yapılması düşünülen bir işin Allah katında hayırlı mı şer mi şekliyle ne olduğunu rüya ile öğrenme manasındadır.