"Salih kimseler ile tevessül''var. Hatta imam Şafii'nin Bağdat'ta İmam A'zam'ın türbesine giderek "Bu kabirde yatanın hürmetine" diye dua ettiği rivayetleri vardır. İmam Şafii bizzat kendisi, İmam A'zam'la tevessülde bulunuyor. Tecrid-i Sarih Cenazeler bahsine bakılırsa, orada bu dediğimi görünür. İmam Şafii kendisine ait şiir kitabı Divan'ında İmam A'zam için 'misk' benzetmesi yapıyor.. Yine Tecrid, 4 / 139, 2 / 321, 322'de (abdest bahsi) Peygamberimiz Aleyhi's-Salatu ve's-Selam Efendimizin, abdest suyu ile teberrük ve tevessül var.. Ayrıca yine aynı konuyla ilgili olarak 9 / 271. sayfaya bakın. 8 / 304-305. Hz. Ebubekir'in rüyada gördüğü bir vasiyeti yerine getirmesi olayı var. Tevessül örneği. Bu konuda 8 / 304, 305'e bakın. Bütün bunlar ve daha önce benzerlerini anlattım, Resulullah Aleyhi's-Salatu ve's-Selam'ın hem zatı ile hem kullandığı eşyalar ile, hem O'nun vücudundan bir parça ile tevessülde bulunduklarını görüyoruz. Bir de; "Resulullah Aleyhi's-Salatu ve's-Selam hayatta iken bunlar yapılıyordu. Vefat ettikten sonra bu şirk olur", diyenler oluyor. Bunun da bir mantığı yok. Yani Resulullah Aleyhi's-Salatu ve's-Selam hayatta iken haşa o mantığa göre, şirk olan birşey caiz olur da Resulullah Aleyhi's-Salatu ve's-Selam vefat ettikten sonra mı şirk olmayacak / caiz olmayacak! Zaman ne fark ettirecek de ? İkisi de aynı olay değil mi. O mantığa göre birisi şirkse diğeri niye olmuyor. Bunun makul bir mantığı var mı ! Ama zararı yok. Vefattan sonraki tevessüle de örnek verelim. şahısla tevessül örneklerinin ilkinde hep bilinir Resulullah Aleyhi's- Salatu ve's-Selam'ın, ama bir insana öğrettiği dua ile o ama kişi dua etmiş ve gözleri açılmıştır. Peygamberimiz bizzat kendisinin vesile edinilmesini tavsiye edip o şekilde dua ettirdi. İşte bu rivayeti bize nakleden Osman b. Huneyf, Pey- gamber Aleyhi's-Salatü ve's-Selam'ın vefatından sonra hatta Hz. Ebubekir, Hz. Ömer dönemleri de geçtikten sonra, Hz. Osman döneminde Hz. Osman'a bir işi düşüyor. Fakat bir türlü halife Hz. Osman'la görüşemiyor. Engeller çıkıyor, görüşemiyor. Hemen Resulullah Aleyhi's-Salatu ve's-Selam'ın o ama sahabiye yaptığı tavsiyeyi hatırlıyor, taze abdest aliyor, iki rekat namaz kılıyor ve Peygamber'in öğrettiği şekliyle o duayı yapıyor. Bakın, Peygamber Efendimiz vefat etmiş. Yani vefatından sonra
"Ya Rabbi ben senden istiyorum. Rahmet Peygamberi Muhammed ile sana yöneliyorum. Ya Muhammed! Ya Rabbi onu bana şefaatçı kıl, aracı kıl" sözleriyle dua ediyor Osman b. Huneyf...
, bu duadan sonra işler Duadan sonra Hz. Osman'a gidiyor görüşmeye. Önce den bir türlü işi halledilemezken kendi yolunda tıkır tıkır işleyip neticeyi alıp geliyor. Evet, işte bu olay Peygamberimiz Aleyhi's-Salatu ve's-Selam vefat ettikten sonra, peygamberimiz (s.a.v.) ile gıyabında tevessül örneğidir. Zaten bu olay ilk olduğu zaman yani ama (kör) sahabi dua ettiğinde peygamberimiz hayatta iken bile o ama sahabi peygamberimiz huzurunda dua etmedi. Eve gitti. Ve peygamberimizin gıyabında böyle dua etti. Dolayısı ile peygamberimiz hayatta iken de, vefatından sonra da bu tevessülün hiçbir sakıncası yoktur.