Tam bir tersine mühendislik örneği değil ama arkasındaki mantığı çözebildiğim bir anımdır. bir örnek vermek istiyorum (çok kez tecrübe edilmiştir):
Bir gün ben ve bir arkadaş bir sınıfta sadece ikimiz varken akıllı tahtayı kurcalıyorduk.(Yanımdaki çok kurcalamayı bilmez, daha doğrusu ben kurcalıyordum o bakıyordu konuşuyorduk vs.)
(ek bilgi: Akıllı tahta kilitli biz öylesine uğraşıyoruz.)
Durduk yere akıllı tahta mavi ekran verdi. Normalde karışmam fakat mavi ekranda takılı kaldı. Biz de akıllı tahtanın fişini çektik 5-10 saniye sonra geri taktık. Bilen bilir kapatsanız dahi akıllı tahtalar açılınca kısa bir süre sonra kilitlenir. (hoca kilitlediyse tabii. Bizim okulumuzda kullanılan k12 mobil diye bir sistem normal fatih değil.)
Akıllı tahta açılınca şans eseri windows tuşuna bastım.(win11) Ve akıllı tahta kilit ekranı geldi fakat aşağıda windows barı da var. Kısaca bug oldu sanırsam. Aklıma hemen chrome açmak geldi. Açtım. Açtım açmasına ama kilit ekranı önde kalıyordu. Ben de son bir ümit Copilot'u açtım. Ve o uygulama akıllı tahta kilit uygulamasının önüne geçerek açıldı. Copilot'un açık olması sayesinde chrome'ye de girebildim. Windows arama tuşu sayesinde kullanılabilecek her türlü uygulamaya girebileceğimi fark ettim. Kısaca masaüstü dışında (çünkü arkada kilit ekranı hala var) her türlü uygulamayı kullanabiliyordum.
__________________________________________________ __________________________________________________ ____________________________________________
Şimdi gelelim işin mantığına:
1. Öncelikle fişi çekmemiz akıllı tahtanın bütün programların sonlanmasına neden oldu.
2. Fişi taktık bilgisayar açıldı. Bilgisayar açılırken önce bilgisayarın ana bileşenleri, sonra işletim sistemi daha sonra varsayılan programlar açılır. Akıllı tahtanın işlemcisi i3 inteldi. Bilmeyenler için intel'in güncel en yavaş işlemci modellerindendir. İ3 yavaş bir işlemci olduğu için işletim sistemi yüklenince (akıllı tahtayı kullanabileceğim ekran gelince) k12 açılmadan önce bana windows tuşuna basmam için hatrı sayılır bir zaman kalıyordu. Ben de windows tuşuna bastım. Bug oluştu.
3. Chrome'nin kilit ekranının önüne geçemeyip copilotun kilit ekranının önüne geçebilmesinin nedeni (sanırım) windows 11 kurulurken kendiliğinden varsayılan bir uygulama olarak kurulu gelmesi. Veya ayrı bir bug da olabilir tabii ki bu bir tahmindi.
4. Ben Copilot uygulamasını açınca kilit ekranının bir işlevi kalmadı. Copilot'un arkada açık olması şartıyla her uygulamayı çalıştırabiliyorum. Bilgisayar sanki kilit ekranı yokmuş gibi davranıyor. Tabii Copilot'u kapatınca kilit ekranı arka planda olduğu için yine diğer programları çalıştıramıyorum. Aynı zamanda arka planda kilit ekranı olduğu için doğrudan masaüstüne de giremiyorum. Fakat windows arama tuşuyla "bu bilgisayar"a girince oraya da girebiliyorum. Çok bir şey değişmedi