Alıntı:
Yusufss Nickli Üyeden Alıntı
Herkese selamlar, foruma yeni kayıt oldum, kusurum olursa affola. Okuduğum kitapta ;
"Ya Allahu, Ya Semiu, Ya Seriru, Ya Basiu, Ya Bediu, Ya Adlü, Ya Muizzü Ya Fa’ulu"
Zikri geçiyor.
Burada Ya Fa'ulu ve Ya Seriru isimlerini arattığımda bulamadım. Bu esmalar arapça nasıl okunur? Ya Seriu yerine ya Seriru mu yazılmış, tam çözemedim. Aydınlatabilir misiniz?
|
Kardeşim bende imam Gazali’nin ‘’En Güzel İsimler; el-Maksadu’l-Esna fi Şerhi Esmaillahi’l-Hüsna ‘’ ve İmam Kurtubi’nin ‘’Fİ ŞERHİ ESMA’İLLAHİ’L HÜSNA VE SIFATİHİL ÜLYA’’ ; İMAM EBU SÜLEYMAN EL-HATTABİ’NİN ‘’ESMA-İ HÜSNA ŞERHİ -Şe’nu’d-Dua- ‘’ adlı eserleri mevcut ilaveten Prof. Dr. Metin YURDAGÜR’ÜN ‘’Esma-i Hüsna’yı Anlama Kılavuzu’’ adlı kitabı da dahil Ya Fa'ulu ve Ya Seriru isimlerine rastlamadım.
[Dediler ki: Resûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'ın bize haber verdiği 99 isme gelince bunun manası, kendileri vesile edilerek dua edilecek isimlerdir. Nitekim Allah Teala şöyle buyurur: "En güzel isimler Allah'ındır. Ona o isimler ile dua edin."" (Araf suresi 180. Ayet) Bunlar dışındaki isimlerle dua ise bizlere meşru kılınmamıştır. Bu görüş, Ebü'l-Hasen (rahimehullah)'ın Kadı Ebü'l- Tayyib (rahimehullah)'in ve ilim ehlinden bir grubun görüşüdür. Hattabi (rahimehullah) ve daha başka Alimler de bu görüştedir. Doğru olan da budur. Çünkü Resûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) şefaat hadisinde şöyle buyurur: "Onu, Allah'ın bana ilham etmesi olmasa güç yetiremeyeceğim övgülerle över, hamdlerle hamderedim."( Müsned, 12-54; Buhari, 44; Müslim, 193; Tirmizi, 2593; İbn Mace, 4312; Tayalisi, el-Müsned, 1966; İbn Hibban, el-Müsnedü's-sahih 'ale't- tekasim ve'l-enva, 6464; Ebû Ya'la, el-Müsned, 2889.)Müslim ve başkaları rivayet etmişlerdir.]
(Kaynak: İmam Kurtubi’nin ‘’Fİ ŞERHİ ESMA’İLLAHİ’L HÜSNA VE SIFATİHİL ÜLYA’’ Sayfa: 30-31; Tercüme: Hüseyin Nohut; FECRİ SADIK yayınları)