Alıntı:
Zeynebbk Nickli Üyeden Alıntı
Merhaba , ne zaman bir istediğim dileğim olsa gözlerimi kapatıp dua etmeye çalışıyorum. O sırada kalbime Ya Muktedir esması doğuyor.
Daha önce böyle bir Esma olduğunu bile bilmiyordum. Bilmediğim bir isim nasıl kalbime doğar. Ve bu zikri çekmeli miyim? Bu zikrin enerjisi beni yorar mı?
Bu isim beni mıktanıs gibi çekiyor farkında olmadan içimden söylüyorum devamlı acaba kötü bir şey olur mu?
Bu zikir ile ilgili bildiklerinizi paylaşırsanız ve zikir neden bir insanın kalbine doğar engin bilgilerinizle beni aydınlatırsanız çok mutlu olurum.
|
"Her şeyi gerçekleştirmeye fiilen güç yetiren; hiç- bir varlığın kendisine karşı koyamayacağı tam ve kamil kudret sahibi". Sözlükte "gücü yetmek; bir şeyi belli bir plan ve ölçüyle yapmak; kıymetini bilmek; birinin rızkını kısıtlayıp daraltmak" anlamlarını taşıyan "kadr" (kudret) kökünün "iftial" kalıbından türetilmiş bir sıfat olan "muktedir” kelimesi “gücü yettiği fiilen sabit olan" manasına gelir.
"Allah'ın her şeyi gerçekleştirmeye fiilen güç yetirdiğini gösteren bu isim", Kur'an'daki dört ayet(Bu isim, Kur'an'da varid olduğu ayetlerin birinde "aziz" ismine (Kamer suresi ayet 42); diğerinde "melik" ismine (Kamer suresi ayet 55) bitişik olarak; bir ayette tek başına (Kehf suresi ayet 45), bir ayette de "azamet çoğulu" olarak ‘’muktedirun’’ şeklinde (Zuhruf suresi ayet 42) kullanılmıştır.
ile Tirmizi'nin Ebu Hüreyre'den naklettiği Esma-i Hüsna ile ilgili ünlü hadis rivayetindeki listede yer almaktadır. Naslarda Allah'a nispet olunan sıfat kalıbındaki "kadir", “kadir" ve "muktedir” isimlerinin, "kadir" isminden başlamak üzere "ilahi kudreti" anlamı gittikçe artan bir mana zenginliği içinde yansıttıkları kabul edilir. Zira dil bilginleri, Arapça ‘da aynı kökten türemiş olan kelimelerin "harf sayılarının artmasıyla anlamlarının da güçlenip zenginleştiğini" bildirmişlerdir. Bu durumda “muktedir" isminin, zat-ı ilahiyyeye kudret izafe eden kavramlar arasında muhtevası en zengin olan isim olduğu kabul edilmelidir. Ayrıca "iftial" babının Arapça ‘da "ihtisas" (kişiye özgü oluş) ifade ettiğine dikkat çeken aynı alimler, "muktedir" kelimesinin de bu kapsamda olduğunu, dolayısıyla söz konusu ismin yansıttığı "kudret" niteliğinin, "sadece Allah'a özgü bir sıfat anlamı taşıdığına işaret ettiğini" vurgulamışlardır. "Muktedir" isminin, Allah'ın "kadir", "kavi", "cebbar", "aziz" ve “kahhar” isimleriyle anlam yakınlığı içinde olduğu belirtilmiştir.