Alıntı:
Kul3 Nickli Üyeden Alıntı
Bahçe işi yapıyorum sulama.Yaz geldi uyandılar ara sıra yılan görüyorum daha dün gördüm öldürmek günah mı birde korunmak için dua varmı?
|
Abdullah b. Ömer (r.a.) rivayet ediyor:“O (r.a.), Peygamber (s.a.v)’i minberde:- ‘Yılanları öldürünüz, özellikle de sırtı iki beyaz çizgili yılan ile kısa kuyruklu engerek yılanını öldürünüz. Çünkü (yılanların) bu iki çeşidi, gözü köreltir ve hamile kadına çocuğunu düşürtür!’ diye hitap ettiğini işitmiştir.Abdullah b. Ömer (r.a.) devamla der ki: Biz bu hal üzere iken bir defasında öldürmek için bir yılan kovalıyordum. Bu sırada Ebû Lübabe (r.a.), bana: ‘Onu öldürme!’ diye seslendi. Ben de: ‘Resûlullah (s.a.v), yılanların öldürülmesini emretmiştir’ dedim. O da: ‘Resûlullah (s.a.v), (yılanların öldürülmesini emrettikten) sonra ev yılanlarını öldürmeyi yasakladı. (Beyaz ve zehirsiz olan) bu ev yılanları, evde uzun müddet yaşarlar’ dedi.”[ Buhari, Bed’u’l-Halk 14, 15, 17, Meğazi 12; Müslim, Selam 128 (2233)]
Açıklama:Hadiste, iki çeşit yılanın öldürülmesi emredilmekte ve bunların zararının korkunçluğuna dikkat çekilmektedir. Yılanları öldürme konusunda çeşitli hadisler olduğu için bu hususta değişik görüşler ileri sürülmüştür. Bazılarına göre, her yerdeki her türlü yılan öldürülür. Bazılarına göre evlerde görülen yılanlar korkutularak kaybolmaları sağlanır. Mesken dışındaki yerlerde görülen yılanlar ise uyarılmadan öldürülür.