Alıntı:
imas Nickli Üyeden Alıntı
al sana kopyala yapiştir
Beyhaki bu hadis hakkında “Halil b. Murre bu rivayette teferrüd etmiştir / tek başına kalmıştır. Ancak bu şahıs, hadisleri yazılabilen zayıf ravilerdendir.” değerlendirmesini yapmıştır. (bk. a.g.y)
- Aynı bilgiyi; daha uzun, benzer ifadeleri barındıran ve “yüz defa” kelimesinin kullanıldığı bir rivayeti İbn Asakir de rivayet etmiştir. (bk. Muhtasaru Tarihi’d-Dımaşk, 18/170)
Soru 12:
50 defa İhlâs sûresini okuyan Müslümanın 50 yıllık günahı affolur. [Darimi]
Cevap 12:
Bu hadisi Darimi rivayet etmiştir. (bk. ed-Darimi, h.no: 3481)
İbn Kesir, bu rivayetin zayıf olduğunu bildirmiştir. (bk. Tefsiru İbn Kesir, 8/524)
daha konusmaya gerek var mi?
|
daha geniş olani herkesin bildiği siyede bile var
On kere İhlâs okuyana cennette bir köşk verilir. [İ. Ahmed]
Cevap 1:
Bu hadisi Ahmed b. Hanbel rivayet etmiştir. (bk. el-Müsned, 24/376/h.no:15610) Bu rivayetin senedinde iki zayıf ravi bulunduğu için zayıf kabul edilmiştir. (bk. Feyzu’l-Kadir, 6/202; Mecmau’z-Zevaid, 7/145/h. no:11535)
Soru 2:
Yatarken yüz kere İhlâs okuyan cennete girer. [Tirmizi]
Cevap 2:
Bu hadisi Tirmizi rivayet etmiş ve “garip” olduğunu belirterek zaafına işaret etmiştir. (bk. Tirmizi, 5/168/h. no:2898)
- Mubarekfuri de Tirmizi’nin bu rivayet için “garip” dediğine dikkat çekmiş ve bunu desteklemek için “senedinde ravilerden Hatim b. Meymun gibi zayıf bir ravinin bulunduğunu” belirtmiştir. (bk. Tuhafetu’l-Ahvezi, 8/170)
Soru 3:
Sabah namazından sonra 11 kere İhlâs okuyana, cennette bir köşk verilir. [Haraiti]
Cevap 3:
“Sabah namazından sonra” ifadesini barındıran bir rivayete rastlayamadık.
- Suyuti konuyla ilgili olarak “Kim ihlas suresini 11 defa okursa, Allah ona cennette bir köşk yapar.” şeklinde bir rivayete yer vermiştir. (bk. ed-Durru’l-Mensur, 7/270)
Soru 4:
Sabah namazından sonra 12 kere İhlâs okuyan, Kur'an-ı Kerimi dört defa hatmetmiş gibi sevaba kavuşur. [Bezzar]
Cevap 4:
Bezzar’ın Müsned'inde böyle bir rivayete rastlayamadık.
- Suyuti’nin tefsirindeki rivayet şöyledir: “Kim onu (İhlas suresini) 12 defa okursa, cennette kendisine 12 köşk bina edilir / verilir.” (bk. ed-Durru’l-Mensur, 8/676).
- Aynı hadisi, Ebu Muhammed el-Hallal da rivayet etmiştir. (bk. Kitabu Fezaili Sureti’l-İhlas, 1/40) Fakat bu her iki kaynakta da hadisin tashihinden söz edilmemiştir.
Bununla beraber, bu son kaynağın tahric ve tahkikini yapan Muhammed b. İsmail el-İshaki, bu rivayetin uydurma olduğunu bildirmiştir. (bk. Tahkik ve Tahricu Aahadisi Kitabi Fezaili Sureti’l-İhlas / Şebeketu’l-Ulumi’s-selefiye)
Soru 5:
Evine girerken İhlâs okuyan yoksulluk görmez. [T. Kurtubi]
Cevap 5
İlgili hadisin tercümesi şöyledir:
“Evine girerken İhlâs okuyan kimsenin hane halkından ve komşularından yoksulluk defolur.” (bk.Taberani, el-kebir, 2/340; Suyuti, ed-Durruru’l-Mnesur, 8/673)
Hafız Heysemi, bu hadisin senedinde yer alan Mervan b. Salim el-Gifari’nin “metruku’l-hadis” (hadisleri kabul edilemez) bir ravi olduğunu bildirmek suretiyle bu rivayetin zayıf olduğuna işaret etmiştir. (bk. Mecmau’z-Zevaid, 10/128/ h.no: 17075)
Soru 6:
İhlâs okuyan Müslümana cennet vacib olur. [Nesai]
Cevap 6:
Ebu Umame’den nakledildiğine göre, Peygamberimiz (asm), İhlas suresini okuyan birisini gördü ve “Buna cennet vacip oldu.” diye buyurdu. (İbn Hanbel, 36/621/h.no:22290; Taberani/el-Kebir,8/215/h.no:7866) Ancak bu hadisin rivayetinde Ali b. Yezid adındaki ravi zayıf olduğu için bu rivayet zayıf kabul edilmiştir. (bk. Mecmau’z-Zevaid, 7/145/h.no:11532)
Soru 7:
Arefe günü, (Besmele ile) bin kere İhlâs okuyanın bütün günahları affolur ve her duası kabul olur. [Ebu-ş-şeyh]
Cevap 7:
Sorudaki şekliyle değil de benzer bir rivayet şöyledir:
“Kim Arefe akşamında / gecesinde bin defa İhlas suresini okursa, Allah kendisine her istediğini verir.” (bk. -Ebu Şeyh’den naklen- Kenzu’l-Ummal, 1/600, h.no: 2737)
Biz Ebu Şeyh’de böyle bir rivayete rastlayamadık. Ve bu hadisin tashihiyle ilgili kaynaklarda bir açıklamaya da rastlayamadık.
Soru 8:
Bin kere ihlâs okuyan kendini Allah Teâlâ'dan satın almış olur. [Râfi’î]
Cevap 8:
Bu hadisi Suyuti rivayet etmiştir. (bk.Suyuti, ed-Durru’l-Mensur, 8/677)
el-Elbani, bu rivayetin mevzu / uydurma olduğunu bildirmiştir. (bk. Daifu’l-Camii’s-sağir, 1/833/h. no: 5776)
Burada İhlas suresinin faziletiyle ilgili bir değerlendirmeyi paylaşmakta fayda vardır. Muasır hadis alimlerinden Nasıruddin el-Elbani’ye göre; El-Hallal’ın “Fezailu sureti’l-İhlas” adlı kitabında yer alan ve “İhlas suresinin bin defa okunması” ile ilgili sahih bir hadis yoktur. Ona göre bu konuda sadece iki rivayet sahihtir:
Bunlardan biri: “Kim İhlas suresini bin defa okursa, bu, Allah yolunda (istimal edilen) eğeriyle, dizginiyle tam techizatli bin attan Allah’a daha sevimlidir.” hadisidir.
Diğeri de: “Kim İhlas suresini 21 bin defa okursa, nefsini Allah’tan satın almış olur.” manasındaki hadistir. (bk. el-Elbani, Silsiletu’l-Ahadisi’d-daifa, 6/333)
Soru 9:
Yatarken Fatiha ve İhlas okuyan kimse, ölümden başka her şeyin zararından emin olur. [İbni Abdilber]
Cevap 9:
Bu hadis rivayeti için bk. Bezzar, el-Bahru’z-Zehhar, h. no: 7393; el-Camiu’s-Sağir, h. no: 1735.
Bu rivayetin asıl sahibi olan Bezzar bunun zayıf olduğuna işaret etmiştir. (a.g.y) Elbani ise, açıkça bunun zayıf olduğunu bildirmiştir. (bk.el-Elbani, Daifu’l-Camii’s-Sağir, 1/103/h.no:722)
Soru 10:
Üç şey kendisinde bulunan, cennete dilediği kapıdan girer: Kul hakkını ödeyen, her namazdan sonra 11 defa İhlâs sûresini okuyan, katilini affederek ölen. [Berika]
Cevap 10:
Görebildiğimiz kadarıyla, ilgili hadis rivayeti şöyledir: Hadis İbn Abbas’tan rivayet edilmiştir:
“Üç şey vardır ki, onlardan bir tanesine sahip olan kimse Hurilerden dilediğiyle evlendirilir: Bunlardan biri: Değerli bir emanet kimsenin bilmediği bir tarzda kendisine verilmiş, o da bu emaneti Allah korkusundan sahibine iade etmiştir. İkincisi: Katilini affeden. Üçüncüsü: Her namazdan sonra 10 defa İhlas suresini okuyan kimse.” (bk. İbnu’s-Sünni, Amelu’l-yevmi ve’l-leyle, 1/119/ h.no: 135)
Ebu Muhammed el-Hallal’ın rivayeti ise şöyledir:
“Üç şey vardır ki, kim -imanlı olduğu halde- onları yaparsa, cennetin istediği kapısından girebilir ve hurilerden dilediğiyle evlendirilir:
Bunlardan biri: kimsenin bilmediği bir tarzda kendisine verilen borcunu eda eden kimse.
İkincisi: Katilini affeden.
Üçüncüsü: Her namazdan sonra 10 defa İhlas suresini okuyan kimse....
Hz. Ebu Bekir: “Ey Allah’ın Resulü! Bu müjde bunlardan yalnız bir tanesini yerine getiren kimse için de geçerli midir?” deyince, “Evet, bunlardan yalnız birini yapan da öyledir.” buyurdu. (bk. el-Hallal, Fezailu Sureti’l-İhlas, 1/99 / h.no: 53)
Taberani’nin rivayet ettiği bu hadis rivayeti de zayıf kabul edilmiştir. (bk. Mecmau’z-Zevaid, h.no:10795) Zevaid’de önceki rivayet için de “zayıf” denilmiştir. (bk. a.g.e, h. no:13700)