Alıntı:
Yahud Nickli Üyeden Alıntı
Selâmun aleyküm ben bir şeyi merak ediyorum şimdi bu insanlaınr bazıları Ölü için 40 gün yas tutmanın doğru olduğunu savunuyor (bende hep büyüklerimden böyle gördüm) bazılarıysa sadece 3 4 gün yas tutmanın doğru olduğunu söylüyor (bunun İslam'da yeri nedir? Bilenler açıklarsa çok mutlu olurum.
|
Hasenü’l-Basri ve Amir eş-Şa’bi’ye göre yas tutmak vacip değildir. Esma binti Umeys’in şu hadisi onların lehine delildir: “Cafer’in şehit edilişinin
üçüncü gününde Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem yanıma gelerek şöyle buyurdu: Bugünden sonra yas tutma.” San’ani bu konuda şöyle demiştir: “Bu hadis, yas tutma konusunda Ümmü Seleme’den nakledilen hadisleri neshetmiştir. Çünkü onlardan sonra varit olmuş bir hadistir. Cumhurun bu hadise karşı ortaya koyduğu cevapların hepsi de burada zikredilmeye değmeyecek kadar zorlama cevaplardır.”
(Kaynak: BULÛĞU’L-MERÂM ŞERHİ -3-MüellifProf. Dr. Nureddin ITR Dımeşk Üniversitesi Şeriat Fakültesi Kur’an ve Hadis İlimleri Kürsüsü Başkanı Tercüme Heyeti Dr. Ahmet Efe Fatih Mehmet Albayrak)