31.08.25, 10:20
|
 |
|
|
Forum Puanı: 1014
Etiketlendiği Mesaj: 28 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
|
|
Alıntı:
Yahud Nickli Üyeden Alıntı
Selâmun aleyküm ben bir şeyi merak ediyorum şimdi bu insanlaınr bazıları Ölü için 40 gün yas tutmanın doğru olduğunu savunuyor (bende hep büyüklerimden böyle gördüm) bazılarıysa sadece 3 4 gün yas tutmanın doğru olduğunu söylüyor (bunun İslam'da yeri nedir? Bilenler açıklarsa çok mutlu olurum.
|
Ve aleykümselam,
Kırk gün yas tutmanın İslam ile uzaktan yakından bir ilgisi yoktur. Eski şaman kültürlerinden kalma hurafe bir adettir kırk çıkarmak...
Buhari'nin naklettiğine göre Efendimiz S.A.V. yakınlardan biri öldüğünde üç günden fazla yas tutmanın uygun olmayacağını bildirmiştir.
Üç gün dışında sadece tek bir durumu istisna etmiştir Rabbimiz, o bahsi de açıklayalım İnşaAllah. Bakara suresi 234.ayette bir kadının kocası vefat ettiğinde dört ay on gün beklemesi gerektiğini buyurmuştur yüce Rahman. Tefsir kaynaklarımızda belirtildiğine göre, eski cahiliye döneminde kocası ölen kadınlar, mağara gibi bir yerlere kapanır saçlarını taramaz, hiç yıkanmaz ve dahi tırnaklarını kesmezlermiş. Önce Rabbimizin izni, sonrasında Efendimiz S.A.V. ve Kur'anımız sayesinde bu cahiliye adeti de sonlanarak daha sağlıklı hale getirilmiştir. Yas tutan kadının renkli elbiseler giymesi, süslenmesi, evlenmesi uygun bulunmaz. Dört ay on gün beklemesi gerektir. Bu süre iddet süresidir.
|