Alıntı:
HavasMuhasibi Nickli Üyeden Alıntı
İslamda ticaret konusu en başta Kur'an'da düzenlenmiştir kardeşim. Bakara suresi 275'nci ayette Rabbimizin ticareti helal faizi haram kıldığını görüyoruz. Yani önceliğimiz kar/zarar değil, kazancımız helal mi/haram mı diye bakmalıyız.
Efendimiz S.A.V. de kudsi bir hadisinde şöyle buyurur "helal bellidir, haram bellidir. İkisi arasında şüpheli şeyler vardır. Şüpheli şeylerden sakının" diye emreder.
Ayrıyetten Redd'ül Muhtar'da belirtildiği üzere bir malın alım satımının caiz olabilmesi için malın gerçekten mevcut ve alıcıya teslim edilebilir halde olması gerektiği belirtiliyor.
İşte Efendimiz S.A.V. söylediği belirsiz ve şüpheli şey olarak, kripto para, sanal borsa gibi gerçek bir varlığa dayanmayan sadece fiyat dalgalanmalarından bir kazanç sağlanıyorsa bu da fıkhımızda belirsizliğe girer. Efendimiz S.A.V. sakınmamızı buyurduysa bizler de böyle şeylerden sakınmalıyız.
Bir istisnadan da bahsederek bu bahsi kapatalım. Kapitalist düzenin borsa mantığı uygulama üzerinden alıp satmak üzerine kuruludur. Bu belirsiz bir durumdur. Ancak normal şartlarda bir şirkete ortak olmak caizdir. Şirket helal iş yapıyorsa, faiz ve haram sektörlerle bağlantılı değilse ortak olunabilir.
|
Anladım o halde şunu diyebiliriz:
Helal ticaret yapıpta işine hile karıştırmayan şirketlerden hisse senedi alınabilir helaldir.
Ve bir şeyi merak ettim.
O halde dropshiping yapmakta haram öylemi?
Aylardır ona hazırlanıyorum ben .