Alıntı:
Yusufiyeli Nickli Üyeden Alıntı
Sünni müfessirlere göre Ehl-i Beyt'e mensup insanların Hz. Peygamber'in soyundan gelme gibi çok büyük bir şerefi haiz oldukları müsellem olmakla birlikte, en nihayet onlar da hata ve nisyan ile malul birer beşer olup günahtan masum değillerdir. Kaldı ki ismet sifatı sadece peygamberlere mahsustur. Ehl-i Beyt'in manen temizlenmesinden söz eden ayet (Ahzab suresi ayet 33) onların masum olduklarını değil ilahi emir ve yasaklara uydukları takdirde manen arınacaklarını belirtmektedir. Şihabüddin el-Alusi'nin yorumuna göre bu ayette Allah'ın Ehl-i Beyt'le ilgili iradesinin şarta bağlı olarak tahakkuk edeceği, yani emir ve yasaklarına riayet ettikleri takdirde manevi kirlerden arındırılıp tertemiz kılınacakları belirtilmektedir. Ayetteki üslup bir kişinin su içtikleri takdirde susuzluklarının sona ereceğini bildiği bir grup insana, "Allah suyla sizin susuzluğunuzu gidermek istiyor" demesine benzer. Bu söz, Allah'ın susuzluğu suyla gidermek istemesinin o insanların su içmesine bağlı olduğunu ifade eder. Dolayısıyla burada susuzluğun giderilmesi kayıtsız şartsız bir gidermeye değil muhatapların su içmesine bağlıdır. Tıpkı bunun gibi Ehl-i Beyt'in arınması da Allah'ın emir ve yasaklarını harfiyen uygulama şartına bağlıdır. (Alusi, Ruhu’l-Me’ani, 11.cilt sayfa 198)
Diğer taraftan tathir ayeti masum olduklarını değil masum olmadıklarını gösterir. Çünkü günahtan arınmış (tahir) bir kimse hakkında, "Onu arındırmak istiyorum" denilmez. Böyle bir ifade hasılın tahsili mümteni olduğu için anlamsızdır. Özetle, şayet tathir ayetinde ismet anlamı kastedilmiş olsaydı, "Ey Ehl-i Beyt! Allah sizden günah kirini giderdi ve sizi tertemiz kıldı" (innellahe ezhebe ‘ankümü'r-ricse ehle'l-beyti ve tahheraküm tathira) denilmesi gerekirdi. Ayrıca, ayet ismet manası içerseydi her şeyden önce sahabenin ve bilhassa Bedir savaşına katılan sahabenin masum olması gerekirdi. Çünkü Allah ilk nesil müslümanlar hakkında, "Lakin Allah sizi arındırmak ve size yönelik nimetini tamamına erdirmek istiyor" buyurmuştur. (Alusi, Ruhu’l-Me’ani 11.cilt sayfa 198) Son olarak şunu da eklemek gerekir ki tathir (arındırma) Kur'an'da diğer müminler için de söz konusu edilmiştir. (Maide suresi ayet 6 ve 41; Tevbe suresi ayet 103)
|
Allah razı olsun
Abi ben hicbiryerde masumlar demedim
Sadece rasulullahin onlar hakkında buyurudugu hadisi şerifleri şükrettim
Onlara ahirette azab olmayacagina dair
Yani hadisi şerif ortadaysa neden tartışıyoruz ben onu anlamadim