Alıntı:
imas Nickli Üyeden Alıntı
bazi seyleri yanlis biliyorsun fakat cok emin gibi konusuyorsun
mesela diyorsun ki
Meleklerinde iradesi vardır.
meleklerin iradesi ve nefsi yoktur,
irade bir sey yapabilme kararini verme ve yapma demektir
melekler sadece Allahin emirlerini yerine getirirler, kendi kendilerine düsunup karar verme
ve yapma yetkileri yoktur....
|
Hocam bunu yalnış hatırlamıyorsam sitede birisi söylemişti.
Meleklerin iradeleri neden olmasın.
Misal cebrail peygamberimizin yanına vahyin dışındada gelmiştir.
Peygamberimizle konuşmuştur.
Misal melekler 1.kat semaya inmiştir cinler varken insanlar yokkken daha .
Cinler dünyada bozgunculuk yapıp birbirlerini kırdıklarında melekler seslere dayanamayıp 1. Kat semaya iniyor cinleri izliyor ve Allaha dua ediyor cinlerin bu birbirlerine zulümleri bitsin diye.
Bana göre bir meleğin peygamberi kendi isteğiyle ziyaret etmeside iradesi olduğuna işarettir, meleklerin alt semaya kendi iradeleriyle inmeleri yada inmek istemeleride kendi iradeleriyledir, meleklerin Allah yer yüzünde bir halife yaratacağım dediği vakit yeryüzünde kan dökecek varlıklarmı yaratacaksın deyip çıkışmalarıda kendi iradeleriyledir dahada bir çok örnek verilebilir .
Misal ben kendi irademle bunları yazabiliyorsam onlarda kendi iradeleriyle peygamberlerle evliyalarla ve kendi aralarında konuşuyorlar.
Bana eğer meleklerinde iradeleri vardır lakin onların iradeleri Allaha teslim olmuş vaziyettedir deseydiniz anlardım.
Evet nefisleri yoktur ama iradeleri ve akılları vardır. Ben bunun görüşündeyim.
Misal ben bir yere gideceğim diyelim sağdada yol var soldada ama ben sağdan gidiyorum bu da benim irademledir.
Bir kişiyle karşılıklı konuşacağımda açtığım konularda benim irademledir.
Allahın varlığını iradesiyle kabul edip kendi iradesiyle namaz kılan diye bir tabir kullanıyor arkadaş. Sizce bu iradeylemi alakalı yoksa nefislemi.
Nefsini yenipde iki rekat namaz kılan cinle nefsi olmadığı için yüz binlerce rekat namaz kılan melek birmidir?
Cinler meleklerin üzerindeydi.
İtaatsizlik edip aşşağınında aşşağısına düştü.
Ama iman edip iyi ameller işleyenler meleklerden üstündür. Çünkü onlar nefsiyle mücadele verdi meleklerin nefsi yok bir mücadele yok.
Cebrail diyor peygamber hadi hadisle gidelim.
Bir gün Allaha ey rabbim ben senin için bilmem kaç rekat namaz kıldım varmı benden daha çok kılan diyor. Allah’da diyorki ey cıbril ahir zamanda bir ümmet gelecek onların kıldığı 2 rekatlık namaz senin üç yüz bin yıldır kıldığın namazdan daha makbuldür çünkü onlar nefsini yenerek o namazı kılacaklar ama senin nefsin yok buyuruyor. Eee burdada meleklerin iradesi yokmudur.?.
Sizin anlattığınız tabirle melekler bir kukla.
Ne söyleyeceğini ne yapacağını hatta attığı adıma bile Allah karar veriyor demekdir.
Elbette Allah’ın iradesi her şeyi kuşatmıştır ama bunun manası farklıdır.