Alıntı:
Vakia Nickli Üyeden Alıntı
Hocam bunu yalnış hatırlamıyorsam sitede birisi söylemişti.
Meleklerin iradeleri neden olmasın.
Misal cebrail peygamberimizin yanına vahyin dışındada gelmiştir.
Peygamberimizle konuşmuştur.
Misal melekler 1.kat semaya inmiştir cinler varken insanlar yokkken daha .
Cinler dünyada bozgunculuk yapıp birbirlerini kırdıklarında melekler seslere dayanamayıp 1. Kat semaya iniyor cinleri izliyor ve Allaha dua ediyor cinlerin bu birbirlerine zulümleri bitsin diye.
Bana göre bir meleğin peygamberi kendi isteğiyle ziyaret etmeside iradesi olduğuna işarettir, meleklerin alt semaya kendi iradeleriyle inmeleri yada inmek istemeleride kendi iradeleriyledir, meleklerin Allah yer yüzünde bir halife yaratacağım dediği vakit yeryüzünde kan dökecek varlıklarmı yaratacaksın deyip çıkışmalarıda kendi iradeleriyledir dahada bir çok örnek verilebilir .
Misal ben kendi irademle bunları yazabiliyorsam onlarda kendi iradeleriyle peygamberlerle evliyalarla ve kendi aralarında konuşuyorlar.
Bana eğer meleklerinde iradeleri vardır lakin onların iradeleri Allaha teslim olmuş vaziyettedir deseydiniz anlardım.
Evet nefisleri yoktur ama iradeleri ve akılları vardır. Ben bunun görüşündeyim.
Misal ben bir yere gideceğim diyelim sağdada yol var soldada ama ben sağdan gidiyorum bu da benim irademledir.
Bir kişiyle karşılıklı konuşacağımda açtığım konularda benim irademledir.
Allahın varlığını iradesiyle kabul edip kendi iradesiyle namaz kılan diye bir tabir kullanıyor arkadaş. Sizce bu iradeylemi alakalı yoksa nefislemi.
Nefsini yenipde iki rekat namaz kılan cinle nefsi olmadığı için yüz binlerce rekat namaz kılan melek birmidir?
Cinler meleklerin üzerindeydi.
İtaatsizlik edip aşşağınında aşşağısına düştü.
Ama iman edip iyi ameller işleyenler meleklerden üstündür. Çünkü onlar nefsiyle mücadele verdi meleklerin nefsi yok bir mücadele yok.
Cebrail diyor peygamber hadi hadisle gidelim.
Bir gün Allaha ey rabbim ben senin için bilmem kaç rekat namaz kıldım varmı benden daha çok kılan diyor. Allah’da diyorki ey cıbril ahir zamanda bir ümmet gelecek onların kıldığı 2 rekatlık namaz senin üç yüz bin yıldır kıldığın namazdan daha makbuldür çünkü onlar nefsini yenerek o namazı kılacaklar ama senin nefsin yok buyuruyor. Eee burdada meleklerin iradesi yokmudur.?.
Sizin anlattığınız tabirle melekler bir kukla.
Ne söyleyeceğini ne yapacağını hatta attığı adıma bile Allah karar veriyor demekdir.
Elbette Allah’ın iradesi her şeyi kuşatmıştır ama bunun manası farklıdır.
|
İrade nedir nefis nedir nefis akıl nedir ? nefis birşeye arzu istek duyma onu elde etme istegi yemektir eglenmektir uyumaktır vesaire vesaire çok örneklendirebilir. irade nedir seçim yapabilme hakkı egerki meleklerin irade hakkı olsaydı birşeyleri reddedebilme hakları olurdu kabullenmeme hakları olurdu melekler Allahın emirlerini sorgusuz sualsiz kabul ederler. meleklerin nefis ve iradesi yoktur nurani varlıklardır ama akıl ları vardır aklı belirli ölçüde vardır sorular yöneltebiliyorlar cevaplar verebiliyorlar zeka iradeye kıstas degil istedigin kadar zeki ol emre mutlak itaatkarsın ama insan öyle degil hem akıl hem nefis hem irade var aynı şekil cinler de öyle o yüzden ibadetimiz daha degerli oluyor sen hiç duydunmu Allahın emrine karşı gelen bi melek hani diyorsun ya yolun sagından mı gidicem solundan mı diye bunu bana yaptıran irade diyorsun işte inanıcam inanmayacamda bir irade dir nefisle ne alakası var birşeyi arzulamayla istemeyle inannıp inanmamanın inanıp kabul ettikten sonra nefsin kaideleri kontrol etme biçimleri farklı farklıdır o başka konu lakin irade dedigim gibi seçim hakkıdır kontrol sende