Alıntı:
Ibrahim61 Nickli Üyeden Alıntı
Eskiden birbaile dostumuz vardı ben küçüktüm her hafta bize uğrar saatlerce zikir namaz kılardı çekerdik annem babam o adama tabi idi Allah dostu? İdi onlara göre zeytin çekirdeklerini temizler tesbih yapar bana hediye ederdi neyse büyüdüm unv okumaya başladım sonra her sohbette anlattıkları şeyler üzerine sorular sormaya başladım bir gün annem beni kenara çekip dedi ki oğlum soru sorma hoca efendi rahatsız oluyor o gün onlarla artık sohbete katılmadım çünkü ilk ayeti oku ile başlayıp soru sorma ile biten bir din olamazdı yani eger Allah birseyden bahsetmişse insana insanın vazifesi onu kapatmak değil araştırmaktir aman onu aeastirmak yasak bu konusulmazlarla gençler saf saf ateist oluyor böyle saçmalık mı olur diyor
|
Cumhura göre ilk inen sure Fatiha'dır.( Zemahşeri, Keşşaf. c. 4, s.775; Nesefi, Medariku't-tenzil, c. 3, s. 662; Razi tefsir, c. 1, s. 159; Ebu Hayyan el-Endülusi, Bahru'l-muhit fi't-tefsir, Daru'l- Fikr, Beyrut H.1420, c. 10, s. 506; Ibn Adil, el-Lübab, c. 1, s. 166; c. 20. s. 412; 413; Süyüti, Dürrü'l-mensur, c. 1, s. 23; Reşid Riza, tefsir, c. 1, s. 29: Derveze, Tefsiru'l-hadis, c. 1, s. 17. 97 Kurtubi, age, c. 1, s. 115; Beyhaki, Delaülü'n-nübüvve, c. 2, s. 158.)
Kurtubi ilk inen sure hakkında insanların ihtilaf ettiğini, kimisi Müddessir, kimisi 'Alak, kimisinin de Fatiha dediğini söyledikten sonra şöyle bir rivayeti nakleder: "Nebi yalnız başına dolaşırken, kendisine 'Ey Muhammed!' diye seslenilir, akabinde de 'Bismillahirrahmanirrahim' demesi ve ardından Fatiha suresini baştan sonuna kadar okuması emredilir."( Kurtubi, tefsiri c. 1, s. 115; Beyhaki, Delaülü'n-nübüvve, c. 2, s. 158.)
Alak suresindeki ilk bes ayetin anlam bakımından ilk ayetler olması zaten mümkün değildir. Zira bu ayetlerde iki defa geçen "el-insan" zalim, kafir, nankör bir kafirdir. "el-İnsan" kelimesi Kur'an'da müspet sıfatlarla zikredilmemiştir. Mesela Kurtubi 'Alak suresinin baştan sona Ebu Cehil hakkında nazil olduğunu belirten bir rivayeti aktarır.(İmam kurtubi el camiul tefsir cilt 20 sayfa 122-123) Gerçekten de bu surede kendisine okuma yazma öğretilmiş birine hitap edilmektedir. Bu takdirde ayetin anlamı, "Ey Ebu Cehil! Allah'ın ismini an, hatırla!" olur. Buradaki el-insan ibaresi [İnfitar suresi 6-7] ayetlerinde de geçen "Ya eyyühel insan!" ibaresi- nin bir benzeridir. "Ey kafir insan! Neydi seni kerim/cömert rabbin hakkında aldatan? O değil mi seni yaratan? O değil mi, seni şekillendirip tüm uzuvlarını yerli yerinde bir insan haline sokan?" seklinde bu surede geçen "kerim rab" ifadesi aynı şekilde 'Alak süresinde de "ekrem rab" olarak geçmiştir. İnfitar suresinde kafir Useyd b. Kelde(Mukatil Tefsir cilt 4 sayfa 613) Velid b. Muğire veya Esved b. Şerik hakkında nazil olduğu gibi bu suredeki kafir de Ebu Cehil'dir. Yine "Mekke ve havalisinde benden daha kerim (şerefli, değerlisi) yok" diyen Ebu Cehil'e "kerimlik sana değil, Allah'a aittir" denilmektedir. " /Tat bakalım azabımızı, hani sen dünyada iken çok şerefli, değerli (kerim) biriydin ya!" [Duhan suresi ayet 49] ayetindeki kerim
kişinin de Ebu Cehil olduğu rivayet edilmektedir. Sen kerim ve aziz biri değilsin! Zelil ve adi birisin. (Taberi tefsir cilt 22 sayfa 48-49) "Bu vadinin en azizi ve en kerimi benim" diyen nankör kafir, (Zerkeşi el-Burthan fi ulumi’l-Kur’an cilt 2 sayfa 232, Alusi, Ruhul Meani, Darul Kutubil ilmiyyr cilt 13 sayfa 132) izzet, şeref kim? Sen kim? anlamında bu ayette değinilen kişiyle istihza edilmektedir. İşte bu kibirli kafire haddi bildirilmekte, kendisinin adi bir sudan, bir kan pıhtısından yaratıldığı beyan edilmektedir. Böylece 'Alak suresinin ilk beş ayetiyle surenin geri kalanı arasında tematik bütünlük de sağlanmış olur. Surenin geri kalanında zaten Ebu Cehil'in peygambere yaptıkları hikaye edilmektedir.