Müfessirler “Kötü bir iş yapan, onun cezasını görecektir.”[Nisa suresi ayet 123] ayetini açıklarken şöyle demişlerdir: “Müslüman, dünyada çeşitli sıkıntılarla imtihan edilir; başına gelenler de onun günahlarına kefaret olur.” Bu ayet-i kerimeyi Hz. Aişe’nin, Hz. Ebu Bekir’in ve tabiin müfessirlerinden Mücahid ibni Cebr’in böyle açıkladığı rivayet edilmiştir.Hz. Ebu Bekir şöyle demiştir: “Bir gün Resulullah sallallahu aleyhi ve sellemin yanındaydım. Ona “Kötü bir iş yapan, onun cezasını görecek ve Allah’tan başka da ne bir dost ve ne de bir yardımcı bulamayacaktır.”[Nisa suresi ayet 123] ayet-i kerimesi nazil oldu. Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem: “Ebu Bekir! Bana inen bir ayeti sana okuyayım mı?” diye sordu. Ben de okumasını istedim. Bu ayeti okudu. O anda belimin çatırdadığını hissettim ve belimi doğrulttum. Allah’ın Resulü: “Hayrola Ebu Bekir, Neyin var?” diye sordu. Ben de: “Anam, babam sana feda olsun, ey Allah’ın Elçisi, hangimiz kötülük yapmaz ki! Yaptığımız her kötülüğün cezasını çekecek miyiz?” diye sordum. Bunun üzerine Resulullah Efendimiz şöyle buyurdu: “Ebu Bekir! Sen ve mü’min arkadaşların yaptığınız kötülüğün cezasını dünyada çekeceksiniz ve Allah’a hiçbir günahınız kalmadan tertemiz kavuşacaksınız. Başkalarına gelince, onların kötülükleri biriktirilecek ve onlar bu kötülüklerin cezasını ahirette çekecek.” Ebu Hüreyre radıyallahu anhden rivayet edildiğine göre Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Allah, hayrını dilediği kişiyi sıkıntıya sokar.” Hz. Aişe radıyallahu anha’nın rivayet ettiğine göre Allah’ın Elçisi şöyle buyurdu: “Müslümanın başına gelen her sıkıntıyı, hatta ayağına batan dikeni bile Allah Teala onun günahlarını bağışlamaya vesile kılar.” Ebu Said el-Hudri ve Ebu Hüreyre radıyallahu anhümadan rivayet edildiğine göre Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Yorgunluk, sürekli hastalık, tasa, keder, sıkıntı ve gamdan, ayağına batan dikene varıncaya kadar Müslümanın başına gelen her şeyi, Allah, onun hatalarını bağışlamaya vesile kılar.” Bu hadis-i şerif Müslümanın başına gelen her bela ve sıkıntının mutlaka ceza anlamı taşımadığını, onu günahlarından temizlediğini göstermektedir.Abdullah ibni Mes’ud radıyallahu anhın rivayet ettiğine göre ise Resul-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Müslümanın başına bir sıkıntı geldiğinde, ağaç yapraklarının döküldüğü gibi Allah Teala da onun günahlarını affeder.”
(kaynak: ŞİFA-İ ŞERİF ŞERHİ 3 Kadİ İyazTercüme ve Şerh:Prof. Dr. Mehmet Yaşar Kandemir TAHLİL Yayınları)