11.11.25, 15:32
|
 |
|
|
Forum Puanı: 1014
Etiketlendiği Mesaj: 28 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
|
|
Alıntı:
edip Nickli Üyeden Alıntı
bundan bahsetmiyorum. Allahin beni yaratmasi ve yaratmamasi, su vakitte degil de 5 sene sonra yaratmasi birbirine zit seyler. Yani yaratma ve yaratmama birbirine zit olan iki mumkun seydir. Allahin kudreti beni yaratmaya da elverisli yaratmamaya da elverisli, su vakitte degil de 5 sene sonra yaratmaya da elverisli. Bundan dolayi kudret yaratmanin meydana gelmesi icin yeterli degil, irade lazimdir diyor ehli sunnet.
Sonra bende dedim ki irade de beni yaratmaya yaratmamaya da elverisli, su vakitte degil de 5 yil sonra yaratmaya da elverisli. O zaman irade de yeterli degil iste.
Bende diyorum tereccuh bila mureccih ile tercih bila mureccih farkini kabul etmeye goturecek bir delil var mi ki?
|
Kardeşim senin bakış açındaki hata iradeyi sanki potansiyel bir güç gibi ele alıyorsun. Oysa Ehli sünnette irade fiili bir yönelmedir. Yani Rabbimizin iradesi iki zıdda da eşit şekilde elverişli olabilir ama birine yöneldiği anda zaten müreccih odur. Bu yüzden ifade ettiğiniz gibi "irade de yeterli değil" denemez; çünkü o yönelme anı zaten tercih fiilidir.
Kudret sadece yapabilme gücü, yani yaratmaya da yaratmamaya da eşit olma gücüdür. İkisi de mümkündür. Ama irade, bu iki mümkün arasında birine yönelmedir. Allah dilediğinde yaratmaya yönelir ve o anda yaratma gerçekleşir.
Dolayısıyla "tereccüh bila müreccih muhaldir" doğrudur, çünkü fiil müreccihsiz olmaz. Ama "tercih bila müreccih muhal değildir" çünkü iradenin yönelmesi zaten müreccihtir.
Rabbimiz iradesini dilediği anda yaratmaya yöneltti ve o yönelişle birlikte alem/alemler var oldu. "Neden tam o anda?" diye sormak bu noktada anlamlı olmaz çünkü zaman dediğimiz şey zaten o yaratma iradesinin tecellisiyle başlamıştır.
|