Alıntı:
Ferro Nickli Üyeden Alıntı
Değerli hocalarım arkadaşlarım Selamun aleyküm sosyal medyada asagida ki gibi bir paylaşım gördüm yorumlarda çok farklı şeyler söyleniyor müthiş bir karışıklık var ilimli hocalarımızın yorumlarini merak ediyorum. Bu hadis sahih midir. Evleneceğimiz kişi belli midir. Yoksa tamamen bizim seçimlerimize mi bağlıdır
EVLİLİK KADERDİR..!
Kiminle evlenileceğin ezelde muayyen olup,
hiçbir surette değişmeyeceğini hatta,
Ashab-ı Kiram’dan bir zatın Peygamberimiz’e :
“Falan kadınla evlenmek istiyorum,
dua buyurun.” demesi üzerine:
“Eğer sana, İsrafil, Mikail, Cebrail, ve…
Hamele-i Arş, dua etse, aralarında Ben de bulunsam,
gene sen ancak senin için yazılan kadınla evlenirdin.”
[Ramuz:357/9]
|
Allah insanın kaderini ikiye ayırmıştır:
Bunlardan birisi ihtiyarî kaderdir ezel, ilim maluma tabi ve cüz’i irade kavramları, kaderin bu nev’ini açıklar niteliktedir. Burada kul tercih ettiği her şeyden mesuldür. Çünkü irade kendisine bağlıdır. Biz neye karar vereceksek ve ne yapacaksak Allah geçmişi, şimdiki zamanı ve geleceği aynı anda kuşatan ezelî ilmi ile bilmiş ve o şekilde Levh-i Mahfuz’ayazmıştır.
Allah’ın seçeceğimiz eş adayını ezelî ilmi ile bilmesi kader olurken, onu bizim tercih etmemiz ise cüz’i iradedir. Cenab-ı Allah ekseriyetle evlilikleri ihtiyarî kaderde yani kişinin tercihleri neticesinde bulmasını sağlar. Burada önemli olan ayrıntı; Allah, evlenmek için kimi bulacağımızı bilir ve sadece sebeplere müracaat edilmesini ister. Ama bazen de Cenab-ı Allah’ın öyle kulları olur ki, onların evlilikleri kaderin ikinci kısmı olan ızdırarî kadere girer. Parmaklarını bile oynatmasalar Allah ya onlara çok hayırlı bir eş verir, bolca şükretsinler diye ya da çok çileli, sıkıntılı bir evlilik yaşatır çokça sabretsinler diye.