Tekil Mesaj gösterimi
Alt 23.12.25, 20:03
Lonkia - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Lonkia Lonkia isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Daimi Üye

Forum Puanı: 658
Etiketlendiği Mesaj: 19 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu

Alıntı:
tetse123 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Kitap Bir "Derleme" mi?
Evet, Şemsü'l-Maarifü'l-Kübra (Büyük Bilgi Güneşi) tam anlamıyla bir ansiklopedik derlemedir.
İçeriği: Sadece dualardan oluşmaz; içinde astronomi, harf ilmi (cifir), sayılar ilmi (vefk), tılsımlar, bitkisel tarifler ve ruhanilerle (cinler/melekler) iletişim yolları gibi çok geniş bir yelpaze bulunur.
Yazarı: Ahmed el-Buni'ye (13. yy) atfedilse de, bugün elimizdeki nüshaların yüzyıllar boyunca farklı yazarların eklemeleriyle zenginleştiği (veya değiştirildiği) bilinmektedir. Yani tek bir kişinin kaleminden çıkan bir dua kitabı değil, kadim ezoterik bilgilerin toplandığı bir grimoire (büyü/havas kitabı) niteliğindedir.
Berhetiyye bilgisi nereden gelir ?
İlham ve Keşf:
İbn Haldun gibi dönemin düşünürlerine göre, El-Buni'nin bu tür bilgileri mantıksal bir akıl yürütmeyle değil, tasavvufi bir süreç olan "ilâhî ilham ve keşf" (manevi bir açılım) yoluyla elde ettiği kabul edilir.
Özetle: El-Buni, bu bilgileri kadim peygamberlerin mirası olarak görür, bunları çeşitli üstatlardan ve eski el yazması kitaplardan derleyerek kendi manevi tecrübeleriyle (keşf ve ilham) birleştirmiştir.
Asaf bin behriye Kuran'dada geçen kitaptan bir ilim diye bahsedilen nedir ?
Kur'an-ı Kerim'e Göre: "Kitaptan Bir İlmi Olan"
Neml Suresi 40. ayette, Belkıs’ın tahtını göz açıp kapayıncaya kadar getiren kişi için "Kitaptan bir ilmi olan kimse" ifadesi kullanılır.
İlmi: Tefsir alimlerinin (İbn Abbas vb.) çoğunluğuna göre bu kişi Asaf bin Berhiya'dır.
Dayanağı: Buradaki "kitap" ifadesi genellikle Levh-i Mahfuz, Zebur veya Allah'ın katındaki ilahî bir bilgi kaynağı olarak yorumlanır.
İsm-i Azam: Yaygın görüşe göre Asaf, Allah’ın en büyük ismi olan **"İsm-i Azam"**ı biliyordu ve bu ilim sayesinde o büyük kerameti gösterdi.
Tilsimlar nasıl ortaya çıkmıştır?
Dinler ve "İlahî İsimler"
Tılsımların bir diğer çıkış noktası ise kutsal metinlerdeki gizemli ifadelerdir.
Yahudi Kabalası: Harflerin gizli güçleri olduğu ve Tanrı'nın isimleriyle evrene müdahale edilebileceği fikri tılsım geleneğini çok etkilemiştir.
İslam Havas İlmi: Kur'an-ı Kerim'deki Huruf-u Mukatta (Elif-Lam-Mim gibi başlangıç harfleri) ve Esma-ül Hüsna'nın (Allah'ın güzel isimleri) belirli şekillerle birleştirilmesiyle "Rahmani Tılsımlar" oluşturulmuştur.
Ahiyyen şerahiyyen sözü kimindir? Hangi dildedir ? Anlamı nedir ? Nereden gelir ?
Kimin Sözüdür ve Nereden Gelir?
Bu sözün kaynağı olarak iki ana figür gösterilir:
Hz. Musa (a.s): İslam kaynaklarında ve tefsirlerde, Hz. Musa’nın Firavun’un karşısına çıktığında veya denizi yararken bu isimlerle Allah’a dua ettiği rivayet edilir.
Anlamı Nedir?
Bu kelimelerin tam karşılığı konusunda farklı görüşler olsa da en güçlü yorumlar şunlardır:
İbranice Karşılığı: Tevrat'ta geçen "Ehyeh Asher Ehyeh" (Çıkış 3:14) ifadesiyle bağlantılıdır.
Anlamı: "Var olan ve varlığı kendinden olan", "Ezelî ve Ebedî olan" veya "Ben, Ben Olanım" demektir.
Arapça Karşılığı: Genellikle "Ya Hayyu Ya Kayyum" (Ey diri ve her şeyi ayakta tutan) ismiyle eşleştirilir.
Hz musa beyaz mıydı? Siyahi miydi
Hz. Musa'nın fiziksel özelliklerine dair İslam kaynaklarında (hadis ve tefsirlerde) çok net tanımlamalar mevcuttur. Arkadaşınızla olan tartışmanıza son noktayı koyacak bilgiler şunlardır:
1. Ten Rengi: Esmer / Koyu Tenli
Peygamber Efendimiz (s.a.v.), Miraç gecesinde Hz. Musa'yı gördüğünü ve onun fiziksel özelliklerini bizzat tarif etmiştir. Sahih-i Buhari ve Müslim gibi temel kaynaklarda geçen ifadelere göre:
"Âdem" (Esmer): Hadislerde Hz. Musa için sıklıkla "âdem" sıfatı kullanılır. Bu kelime Arapçada "buğday tenli, koyu esmer" veya "toprak rengine yakın koyu ten" anlamına gelir.
Şenu'a Kabilesi Benzetişi: Efendimiz, onu fiziksel olarak Yemen tarafında yaşayan ve koyu tenli, yapılı, uzun boylu olmalarıyla bilinen "Şenu'a" kabilesinin erkeklerine benzetmiştir.
2. Fiziksel Yapısı
Boyu: Oldukça uzun boylu ve heybetli olarak tarif edilir.
Saçları: Saçları kıvırcık veya dalgalı (bazı rivayetlerde düz ama gür) olarak geçer.
Vücut Yapısı: Güçlü ve "etli" (yapılı) bir vücuda sahip olduğu belirtilir.
3. "Yed-i Beyza" (Beyaz El) Mucizesiyle Karıştırmayın
Tartışmanızda kafa karışıklığı yaratan şey büyük ihtimalle Hz. Musa'nın mucizesidir.
Hz. Musa aslen esmer/koyu tenli olmasına rağmen, mucize olarak elini koynuna sokup çıkardığında, eli bembeyaz (nur gibi parlayan) bir hal alırdı.
Bu durum onun normal ten rengi değil, Firavun'a gösterdiği bir mucizeydi (Kuran'da "Yed-i Beyza" olarak geçer).
Özetle:
Hz. Musa beyaz tenli değil, esmer/koyu tenliydi. Sahih hadislerde "zenci" (sub-saharan) ifadesi yerine, Ortadoğu/Arap coğrafyasının en koyu tenli insanlarını tarif eden "koyu esmer" ve "buğday tenli" ifadeleri kullanılmıştır.
Peki, bu ten rengi konusu mu tartışmanızı başlattı, yoksa Hz. Musa'nın diğer fiziksel güçleri mi? İsterseniz o konudaki rivayetleri de paylaşabilirim.

Şimdi bunları tek tek oku ve öğren, hayatımda cahil gordumde senin kadar zir cahil birini görmedim kardeşim ��

Benim kaynağım yapay zeka değil zaten. Okuyarak araştırarak ilim öğrenerek, sadece işin kolayına gidip bizzat öğrensin diye çabalıyorum. Çünkü uydurma diyen kişi gerçekten cahil kardeşim

Forumda üslup ve saygının önemli olduğunu düşünüyorum. "Sende 2 sene boyunca bu berhetiyye çalışmasını yapmadın mı" "Senin kadar zır cahil birisini görmedim" Tanımadığınız ve ilimi hakkında bilgi sahibi olmadığınız insanlar hakkında böyle uydurmalı ve saygısız bir şekilde konuşmak hiç doğru değil. Güya vefalı üyesiniz ama yıllarını bu ilime vermiş bir üstadın karşısına geçip yapay zekadan öğrendiğiniz bilgilerle kendinizi çok bilgili biriymişsiniz gibi göstermeye çalışıyorsunuz bu forumda bunuda ilk defa gördüm sadece kendinizi rezil ettiğinizle kalırsınız bilin istedim.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148