Alıntı:
HavasMuhasibi Nickli Üyeden Alıntı
Üç ayet kuralını bilmeden, daha doğrusu yanlış anlayarak hem kendini hem başkasını istemeden yanıltmak vebal doğurabilir. Vebalden sakınmak gerektir.
Ayetel Kürsi de Kur'andandır, diğer ayetler de. Hanefi fıkhında farz/sünnet ayrımı yapılarak "şu ayet farzda okunmaz" diye bir hüküm yoktur. Böyle bir görüş ayrılığı da yoktur.
Şunu açık şekilde sormak isterim,
Ayetel Kürsi gibi Kur'anın en uzun ve en faziletli ayetlerinden birinin farz namazda okunmaması, sünnette okunması şeklinde bir ayrım gerçekten mantıklı mı?
Reddül Muhtarda ve diğer hanefi kaynaklarda anlatılan ayet sayısı değil, kıraat miktarıdır ve konu Fatiha suresinden sonra yapılacak kıraatin ölçüsüdür.
Hanefi fıkhında bu ölçü,
* üç kısa ayet okumak
* üç kısa ayete denk gelen uzun bir ayet okumak şeklinde birbirine eşdeğer iki yol ile ifade edilmiştir. Ayetel Kürsi bu ikinci ölçüyü fazlasıyla karşılar.
Buradan "tek ayet okunmaz" sonucu çıkarmak isabetli değildir ve fıkıh kaynaklarında bu yönde bir dayanak da bulunmamaktadır.
|
Ayetel Kürsi 3 ayetten uzun olmasına rağmen neden tek ayet sayılıp farzda okunmadığını ben de merak ettim. Fakat o benim için değerli olduğu için sormayıp vardır bir bildiği diyip farzda Ayetel Kürsi okumaktan vazgeçtim.
Kendi cevaplasın sorunuzu.
@
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]