Tekil Mesaj gösterimi
Alt 31.01.26, 02:13
Skoda - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Skoda Skoda isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Daimi Üye

Forum Puanı: 3468
Etiketlendiği Mesaj: 36 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart Enik (Civr) nedir

ENİK

Başta Köpek Olmak Üzere Bütün Yırtıcı Hayvanların Yavrusuna Genelde Enik Tâbir Edilir. Arapça Karşılığı ise Civr Olur. Bitkilerin Küçüğüne Bile Enik Diyenler Görülmüştür.

Müslim’in Sahîh’inde, Meymune Radiyallâhû Anh’dan Şöyle Rivâyet Edilmiştir; Rasülullah Sallallâhû Aleyhi ve Sellem Efendimiz, Bir Sabah Üzüntülü Görünüyordu. Meymune, “Ey Allah’ın Rasülu! Bugün Mübârek Yüzünüzde Hüzünlü Bir İfâde Var?” Dedi. Rasülullah Sallallâhû Aleyhi ve Sellem Efendimiz, “Cebrâil Aleyhisselâm Bu Gece Gelip Benimle Konuşacağını Vâ’d Etmişti Fakât Henüz Gelmedi.” Diye Cevap Verdi, “Sözünde Durmadığı Hiç Olmamıştı...” Diye de Sözlerini Tamamladı. Bu Sırada Bir Yavru Köpeğin Çadır Altında Kalarak Orada Gecelediğini Hatırladı ve Oradan Çıkarılmasını Emir Buyurarak, Köpeğin Yattığı Yere Mübârek Elleriyle Su Saçtı. Vakit Gece Yarısını Bulunca Cebrâil Aleyhisselâm Söz Verdiği Mülakat İçin Geldi. Rasülullah Sallallâhû Aleyhi ve Sellem Efendimiz Bir Gün Önceki Mülakat Sözünü Yerine Getirmediğini Hatırlatınca, “Doğru Fakât Biz Melekler, İçerisinde Köpek ve Suret Bulunan Eve Girmeyiz.” Dedi.

Bu Hadîs-i Şerifi Taberânî, Rasülullah Aleyhisselâtû Vesselâm’ın Hizmetine Bakan Havle Radiyallâhû Anh’dan Şu Ekleme ile Rivâyet Etmiştir; Bir Köpek Yavrusu Allah Rasülunun Evine Girip, Oturmalığın Altına Girerek Orada Ölmüştü. Rasülullah Aleyhisselâtû Vesselâm, Bir Hususta İlâhî Emre Muntazır idi. Sonra Şöyle Buyurdu, “Ey Havle! Evimizde Ne Var ki, Cebrâil Bana Gelmiyor! Evde Benim Bilmediğim Bir Şey mi Oldu?” Şeklinde Buyurdu. Sonra da Kalkıp Mescîd-i Şerife Gitti. Ben de Hemen Kalkıp Rasülullah Aleyhisselâm’ın Odasını Süpürmeye Başladım. Süpürge ile Oturmalığın Altını da Süpürmeye Çalışırken Bir de Baktım ki, Oturmalığın Altında Ağır Bir Şey Var. Onu Acele Açığa Çıkardığımda Ölmüş Bir Köpek Yavrusu Olduğunu Gördüm. Elimle Tutup Dışarıya Attım. Bir Müddet Sonra Allah Rasülu Sallallâhû Aleyhi ve Sellem Mescîdden Geldi. Çenesi Hâlâ Titriyordu. Vahy Geldiği Zaman Böyle Olurdu. Sonra da, “Ey Havle! Üzerimi Ört!” Dedi. Oracıkta, “Vedduhâ Vel Leyli İzâ Secâ. Mâ Veddeake Rabbüke ve Mâ Kalâ...” Sûresi Nâzil Oldu ki, “Kuşluk Vaktine ve Kararıp Durgunlaştığı Zaman Geceye Yemin Ederim ki, Rabbin Seni Bırakmadı ve Sana Darılmadı...” Meâlindedir. Duha, Kuşluk Vakti Demektir. Sûre Adını Bu Kelimeden Alır. İlk İndirilen Kur’an Sûrelerindendir.

Bir Ara Vahyin Gelişi Gecikti. Müşrikler, “Rabbi Onu Terk Etti, Ona Darıldı...” Dediler. Bu Konuşmalar ve Sataşmalar Aleyhisselâtû Vesselâm Efendimize Ağır Geliyordu. İşte Bu Hususiyetlerle İzâh Edildi.

Muâz İbn-i Cebel’den Rivâyet Edilmiştir; İsrailoğullarında Çocuğu Olmayan Bir Kişi Vardı. Fırsat Buldukça Çevreyi Dolaşır, Kavminden Herhângi Bir Sevimli Çocuk Görse, Aldatarak Evine Götürür, Öldürerek Kuyuya Atardı.

Bir Gün, Kardeş Olan İki Erkek Çocuğuna Rastladı ve Kandırarak Onları da Evine Götürdü. Öldürdükten Sonra Onları da Kuyuya Attı. İyi Kalpli Hanımı, Kocasını Bu Menfur Cinayetlerden Uzaklaştırmaya Çalışır Fakât Bir Türlü Kocasına Söz Geçirmezdi. Kadın Her Defasında, “Seni Allah’tan Korkmaya Dâvet Ediyorum!” Diye Çıkışır Kocası ise, “Eğer Senin Dediğin Gibi Olsaydı, Şimdiye Kadar Ne Cezalar Görürdüm.” Diyerek Karşılık Verirdi. Hanımı ise, “Takdir Buyurulan Zaman Gelince Görürsün Gününü!” Derdi.

İki Kardeşin Birden Kaybolması Üzerine, Çocukların Ana ve Babası, Yakınları Onları Aramaya Çıktılar Fakât Bir Türlü İpucu Ele Geçiremediler. Çocukların Babası, Zamanın Benîisrail Peygamberine Gelip, İki Oğlunun Birden Kaybolduğunu Haber Verdi. Zamanın Peygamberi, “Oğulların En Son Ne ile Oynuyorlardı?” Diye Sorduğunda, “Bir Köpek Yavrusu ile Oynamakta idiler.” Diye Cevap Verdi. Bunun Üzerine O Peygamber, Sözü Edilen Köpek Yavrusunun Getirilmesini Emretti. Köpek Getirildi. Yüzüğünü Köpeğin İki Gözü Arasında Tuttuktan Sonra Yavruyu Serbest Bıraktı. Ardından da, “Bu Köpek Yavrusunun İlk Gireceği Evi Arayınız.” Diye Emir Verdi. Köpek Yavrusu Birçok Evin Kapısının Önünden Geçerek, Bir Kapı Önünde Durdu. Köpeği İzlemekte Olanlar, O Kapıyı Âniden Açarak İçeriye Girdiler. Aradıkları Çocuklarla Birlikte Daha Birçok Çocukları Öldürülmüş Olarak Buldular. Hepsi de Öldürüldükten Sonra Kuyuya Atılmışlardı.

Bunun Üzerine Yukarıda Bahsi Geçen İsrailoğulları Peygamberine Gittiler, Bütün Detayları ile Durumu Kendisine Anlattılar. O da Katilin İdam Edilmesini Emretti. Tam Asılacağı Sırada Karısı Çıkageldi. Kocasına Şöyle Dedi, “Ben Seni Bu Sonuç İçin Korkutuyordum. Yüce Allah Yaptıklarını Yanına Koymaz Diyordum. Sen ise, “Bugüne Kadar Yaptıklarım İçin Ne Ceza Gördüm?” Diyerek Benimle Alay Ediyordun. Ben de Sana, “Vakti Gelince Görürsün!” Diye Karşılık Veriyordum. Görüyorsun, İşte O Gün Geldi.

Hâkim’in Menakib Adlı Eserinde, Ebû Zerr-i Gifâri Radiyallâhû Anh’dan Rivâyet Olunmuştur, Allah Rasülu Sallallâhû Aleyhi ve Sellem Efendimiz Şöyle Buyurmuştur; Kıyâmet Yaklaşınca Birtakım Kimseler Mürşid Olarak Ortaya Çıkarlar. Ticaret Genişler. Mal ve Servet Çoğalır. Fuhuş Yapanların Sayısı Artar. Nüfus, Kadınların Lehine Çoğalır, Erkekler Azalır. Küçükler Çocuk Yaşlarda Mevki Sahibi Olur. Hükûmet ve Devlet Reîsleri Zulmederler. Ölçüye, Tartıya Hile Karıştırılır. Cins-Cins Köpekleri Kendi Çocuklarından Çok Severler. Büyükler Saygıdan, Küçükler Şefkâtten Mahrûm Kalır. Zina Çoğalır. O Kadar ki, Sokak Ortasında Kadını Koluyla Saranlara Rastlanır. Tahsilli Kimseler Olmalarına Rağmen Koyun Derisi Giyerler Ama İçleri Kurttur.

[Hayatül Hayevan]

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148