12.03.26, 19:32
|
 |
Daimi Üye
|
|
Forum Puanı: 418
Etiketlendiği Mesaj: 84 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
|
|
Alıntı:
imas Nickli Üyeden Alıntı
vefk bir ilimdir hemde çok derin, burada bu ilim yazmayla anlatılacak bir şey değil,bahsettiğin o menziller yok, her unsurun sıralaması farklıdır,
vefk yazılmadan 3 gün önce hazırlığı başlar, 3 gün öncesinden başlayıp bitene kadar olanlar bir kitaplık konu...
|
peki efendim. Hakkınızı helal edin çok soruyorum sürekli rahatsızlık veriyorum . Ilmi konularda yetinmeyi bilmiyorum çok aç gözlü ve meraklıyım bağışlayın
Alıntı:
hâmûşî Nickli Üyeden Alıntı
değerli kardeşim müsade edersen bende bu cahil halimle bir iki kelam edeyim. Sürç-i lisan edersek, üstadlar gelir tashih buyurur bizde istifade eder doğrusunu öğreniriz inşaallah.
Vefk bahsinde “element/unsur” denildiğinde kastedilen şey genelde anâsır-ı erbaa, yani ateş, hava, su ve toprak tasnifidir. Fakat bu, her zaman doğrudan kişinin burcundan çıkarılır denemez; bazı usûller ilişki kurar, bazıları kurmaz.
üçlü vefkte tek ve herkes için geçerli bir doldurma sırası yoktur. “cim menzili”, “ha menzili” gibi ifadeler ancak hangi tertip/usûl esas alınıyorsa ona göre anlaşılır. Yani bunların karede hangi kutuya denk geleceği, seçilen tertibe bağlıdır.
Saat meselesinde de, eğer hicrî gün soruluyorsa, gün güneş batınca başlar, ertesi gün güneş batınca biter. Eğer gezegen saatleri soruluyorsa, gündüz ve gece ayrı ayrı 12 parçaya bölünerek hesap yapılır; sabit 60 dakikalık saat gibi düşünülmez.
Velhâsıl: Ebced ayrı, unsur ayrı, tertip ayrı, saat hesabı ayrıdır. Hangi usûl soruluyor önce o netleşmeden, kutular ve menziller hakkında kesin konuşulmaz.
|
çok derin mevzularmış , böyle şeylerin olduğunu bile bilmiyordum . Sağolun hocam rabbim ilimlerinden ilim versin
|