21
Râvî: Nu‘mân b. Beşîr (ra)
Kaynak: Buhârî, Îmân, 39 (B52)
Hadis: “Helâl bellidir, haram bellidir. İkisi arasında şüpheli şeyler vardır; insanların çoğu onları bilmez. Kim şüphelilerden sakınırsa dinini ve ırzını korumuş olur...”
22
Râvî: Ebû Hüreyre (ra)
Kaynak: Müslim, Kader, 34 (M2664)
Hadis: “Kuvvetli mümin, zayıf müminden daha hayırlı ve Allah’a daha sevimlidir; gerçi her ikisinde de hayır vardır. Sana fayda verene sarıl, Allah’tan yardım iste, acizlik gösterme...”
23
Kaynak: Buhârî, Merdâ, 19 (B5673)
Hadis: “Sizden hiçbir kimse ameli sebebiyle cennete giremez... Ben de değil; ancak Allah’ın lütuf ve rahmeti ile. Şu hâlde orta yolu tutun... Hiçbiriniz ölümü temenni etmesin...”
24
Kaynak: Müslim, Zühd, 1 (M2956)
Hadis: “Dünya müminin zindanı, kâfirin cennetidir.”
25
Kaynak: Buhârî, Tevhîd, 15 (B7405)
Hadis: “Allah Teâlâ buyurur: Ben kulumun zannı üzereyim. O beni andığında ben de onunla beraberim...”
26
Kaynak: Müslim, Zikir ve Dua, 38 (M2699a)
Hadis: “Kim bir müminin dünya sıkıntılarından bir sıkıntısını giderirse Allah da kıyamet günü onun sıkıntılarından birini giderir... Kim ilim talebi için bir yola girerse Allah ona cennete giden yolu kolaylaştırır...”
27
Râvî: Ebû Mâlik el-Eş‘arî (ra)
Kaynak: Müslim, Tahâret, 1 (M223)
Hadis: “Temizlik imanın yarısıdır... Namaz nurdur, sadaka burhandır, sabır ziyadır; Kur’an senin lehinde veya aleyhinde delildir.”
28
Râvî: Ma‘kıl b. Yesâr (ra)
Kaynak: Buhârî, Ahkâm, 8 (B7150)
Hadis: “Allah’ın bir topluluğun idaresini verip de onlara karşı samimiyetle davranmayan hiçbir kul yoktur ki cennetin kokusunu duymasın.”
29
Râvî: İbn Ömer (ra)
Kaynak: Müslim, İmâre, 20 (M1829a)
Hadis: “Dikkat edin! Hepiniz çobansınız ve hepiniz güttüklerinizden sorumlusunuz...”
30
Kaynak: Buhârî, Rikâk, 23 (B6478)
Hadis: “Kul, Allah’ın razı olduğu bir sözü önem vermeden söyleyiverir de Allah onunla derecelerini yükseltir. Yine kul, Allah’ın gazap ettiği bir sözü önem vermeden söyleyiverir de o söz sebebiyle cehenneme yuvarlanır.”
31
Râvî: Abdullah b. Ömer (ra)
Kaynak: Buhârî, Mezâlim, 3 (B2442)
Hadis: “Müslüman, Müslümanın kardeşidir; ona zulmetmez, onu yardımsız bırakmaz. Kim kardeşinin ihtiyacını giderirse Allah da onun ihtiyacını giderir...”
32
Râvî: Hz. Âişe (ra)
Kaynak: Buhârî, Rikâk, 18 (B6464)
Hadis: “Amelleri dosdoğru, ihlâsla ve orta yollu yapın; bilin ki hiçbirinizi ameli cennete sokmaz. Allah’a en sevimli amel ise az da olsa devamlı olandır.”