Değerli kardeşim, samimiyetiniz ve arayışınız küçümsenecek bir şey değildir. Lâkin bu yolda “ben mürşid olmadan okuyarak her şeyi kendim yaparım” sözü biraz fazla cesur kalır. Çünkü kitaplardan elbette istifade edilir, hatta birçok şey öğrenilir; bunda şüphe yoktur. Fakat değerli @
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] üstadın anlatmaya çalıştığı şey de zaten budur: Kitap bilgi verir, fakat insanın kendine karşı kör kaldığı yerleri göstermez.
Yani mesele sadece okumak değil; okunan şeyi doğru tartmak, nefsin o bilgiyi nerede kendine pay çıkarmak için kullandığını fark etmek ve hududu aşmamaktır. Bu sebeple kitap tahsili ayrıdır, hâl terbiyesi ayrıdır. İnsan tek başına okuyarak malûmat kazanabilir; ama aynı emniyetle kendi nefsini terbiye ettiğini söylemesi her zaman kolay değildir. Ve bunun üzerine konuşulacak daha birçok söz vardır.
Bana kalırsa sizin için en doğru yol, bulunduğunuz hayat içinde istikameti kuvvetlendirmektir. Önce akaid, ilmihal, Kur’an’ı doğru okuma, sahih ezkâr ve dua; sonra ahlâk, nefis terbiyesi, murakabe ve riyadan sakınma... Bunlar zaten küçümsenecek basamaklar değildir. Bunlarda sebat bulan kimse için yol da, nasip de, ehil rehber de vakti gelince açılır.
Velsahıl: Kitaplardan tabii ki öğrenebilirsiniz; fakat bu yol yalnız bilgi toplama yolu değildir. Asıl mesele, bilginin insanı büyütmeden ıslah etmesidir. Orada da rehberlik (Mürşid), çoğu zaman lüks değil emniyet olur.