Yusufî İşaretler
Salik der ki: Sonra bana Yakub oğlu Yusuf'un dilinden hitab etti ve dedi ki: Doğru
görüşlü anlayış sahibi kişi "Kalennesvetu in haza illâ melekun kerî-mun / Kadınlar: Bu,
kerem sahibi bir melekten başka bir şey değildir." (Yusuf, 31) ifadesi hakkında ne der?
Dedim ki: Çünkü Yusuf, genel olarak en güzel yaratılışa sahip olma özelliğiyle
belirginleşmişti. Sonra şöyle dedi: Niçin ucuz bir fiyata satıldı? Dedim ki: İnsanın, insan
olarak eksik bir varlık olduğunu bilmesi için. Eğer fiyatı yüksek olur, yücelirse, bu, yüceler
aleminin zatına eklediği fazladan bir nitelikten dolayıdır. Dedi ki: Niçin su kabının arkasına
saklandı? Dedim ki: Bununla, sevenlerin kavuşması için kapıyı çalmak istedi.
Muhammedi İşaretler
Salik der ki: Sonra bana Muhammed'in (s.a.v.) dilinden hitab etti ve şöyle dedi: Ey,
sahib olduğu şeylere varis olmak için, Ona giden yolu taleb eden! Apaçık ufuk hakkında ne
dersin? Dedim ki: Orası, yakmlaştırılmışların keşif mahallidir. Dedi ki: Neden tecelli ufukta
gerçekleşti? Dedim ki: Bu, ahlâkın yüceliğine dikkat çekmeye yöneliktir. Dedi ki: "Ve ma
yentiku anil hevâ / O, nevasından konuşmaz." (Necm, 3) ifadesine ne dersin? Dedim ki:
Burada istivanın sırları kast ediliyor. Dedi ki: Fatiha'nm (kul ile Rab arasında) paylaşımına
ne dersin? Dedim ki: Bu, apaçık kulluktur. Dedi ki: Niçin rahmet senaya/övgüye has
kılınmıştır? Dedim ki: Sen kimsin ve ben kimim, belli olsun diye. Dedi ki: Niçin Melîk
(sahip-hükümran) sıfatı hamde özgü kılınmıştır? Dedim ki: Tevhidin gerçekleşmesi için.
Dedi ki: Niçin ibadette ve yardımda kuşku vaki olmuştur? Dedim ki: Kudretin varlığın
acizliğinden ayırt edilmesi için. Dedi ki: Niçin Fatiha'nın ikinci yarısı kula özgü kılınmıştır?
Dedim ki: Fatiha'ya me-sani (ikilenen/tekrarlanan) isminin verilmesinin sahih olması için.
Dedi ki: Kendisine Furkan verilmesi bakımından Musa, Muhammed'e eşittir; böyle
iken nasıl olur da siyadet (efendilik-liderlik) Ona özgü olur? Dedim ki: Kur'an ve ibadet
verilmek suretiyle ayrıcalıklı kılınmasından dolayı. Dedi ki: Nuh ve gözde peygamberlerden
Zekeriyya da ibadet hususunda Ona ortaktır? Dedim ki: Zekeriyya nimet için ibadet ederdi,
Nuh ise rububiyet için ibadet ederdi. Muhammed ise tenzih için ibadet ederdi.
Dedi ki: Yahya, övünç kaynağı liderlikte (siyadet) Ona ortaktır? Dedim ki: Onun ki
zahiri liderlikti. Bu yüzden apaçık kitapta ondan söz edilmiştir. Ama kitapta ibadet edenlerin
efendisi Muhammed'in liderliği, önderliği gizlenmiştir. Sonra bu, onun dilinden iki şahit
aracılığıyla açıklanmıştır. Biri genelin seyidi, biri de törenlerin seyididir. Salik der ki: Sonra
bana şöyle dedi: Burada dur ve buradan ayrılma. Eğer sana anahtar verilirse ve eğer
istersen aç.
Bahşettiklerinden dolayı Allah'a hamdolsun. Allah'ın salat ve selamı en aziz ve
aydınlık Muhammed'in üzerine olsun.
Müellif der ki: Bu sırlarda yer alan şiirlerin tamamı bana aittir. Yalnızca dört
beyit başkalarına aittir. Bunlardan biri "zamanımdan gizlendim..." diye başlayan
beyitlerdir. Biri de "haberin olsun, bana şarap içir... "diye başlayan beyitlerdir.
Bunların tümü Fas şehrinde beş yüz doksan dört senesinin cemadiyel evvel ayının
yirmisinde tamamlandı.
Allah'ın salat e selamı efendimiz Hz. Muhammed'in, ehlibeytinin ve ashabının üzerine olsun.
Eş-Şeyhu’l Ekber
MUHYİDDİN İBN.ARABÎ K.S.
RESÂİLU İBN – EL – ARABÎ
İKİNCİ CİLD