Kur'an'da açık bir şekilde yaratılış sebebimiz bildiriliyor:
Ben cinleri ve insanları, ancak bana kulluk etsinler diye yarattım. (51/56)
Bu ayet iki farklı şekilde algınabiliyor. İlki için "sadece ibadet etmek için mi yaratıldık? Sadece ibadet edersek evi neyle geçindireceğiz?" Diğeri ise "başkasına değil bana kulluk edin" olarak anlaşılıyor.
İlki için şunu söyleyeyim; kulluk sadece ibadet değil, hayatın tamamıdır. Bizler ibadetlerimizi yaparken de günlük hayatımızdaki işlerimizde de kuluz. İş yerinde çalışırken de kuluz. Allah, işimizi nasıl yaptığımıza bakar. Anne baba olduğumuzda da kuluz. Bebeğimize nasıl davrandığımıza bakar. Emanete ihanet edip etmediğimize bakar.
Etrafımda çok gördüm, beş vakit namazında, hacca gitmiş, orucunu kaçırmaz fakat yalancıdır, dedikoducudur, çocuğunu döver, etrafına söver...
Yani seccadede kuldur, kulluğunu iyi yapıyordur fakat hayatının içinde Allah'a iyi kul olarak kalamıyordur. Kulluğu sadece ibadetten ibaret sanıyordur, asıl imtihanının hayatın tamamı olduğunun farkında değildir.
Biz dünyaya gönderildik, ahirette toplamak istediklerimizi ekiyoruz. Bunun için yaşıyoruz. İşimiz, eşimiz, çocuğumuz da olacak. Bu kadar yorgunluğun koşturmacanın içinde ibadetlerimizi de elimizden geldiğince yapacağız. Yoksa tabii peygamber efendimizin döneminin şarylarıyla şimdiki şartlar bir değil.