15 Temmuz'u gören yaşlıdır..
"Harb-i Umumi'yi gören yaşlıdır" dermiş eskiler.
Âkif'in "En kesîf orduların yükleniyor dördü beşi" dediği bir dönem düşünün, ülkeniz fiili olarak işgal tehlikesi altında, yokluk ve imkansızlıklar da cabası.
Cepheden cepheye koşulan bir zaman dilimi. Sûreten medeni ancak sîreten kokuşmuş ittihat ve terakki zihniyetinin, Devlet-i Âliye'yi içten içe kemirip tükettiği garip zamanlar.
Kudüslünün, Rakkalının, Çorumlunun, Diyarbekirlinin, Şamlının, Maraşlının, Haleplinin omuz omuza cephelerde can verdiği bir ortamda, rüyalarını Paris sokaklarında görenlerin vesayetçi ideolojiyi doğurdukları zamanlar.
İnsan yaşlanmaz mı? Yaşlanır elbet, hem de nasıl!
Eskilerin "Harb-i Umumiyi gören yaşlıdır" demelerine benzer ben de diyorum ki;
"15 Temmuz'u gören yaşlıdır"
Bu ülke her on yılda bir darbeler gördü, idamlar gördü, bir sağdan bir soldan ideolojik infazlar gördü, başbakanının asıldığını gördü, 12 yaşından önce Kuran öğreniminin yasaklandığını gördü, sırf imam hatipli diye ortaöğretim başarı puanının kırpıldığını gördü ve daha neler! Halkı hizaya getirmek için yapmadıkları şey kalmadı.
Ama ortaokuldan üniversiteye, esnafından memuruna, mahallelerde ev hanımlarına kadar, Allah ve Resulünün adını kullanarak örgütlenmiş insanların eliyle, hiç tank paletlerinin altında parçalanmadı, uçaklarla, savaş helikopterleriyle şehrin göbeğinde hiç bombalanmadı, sokağa çıkmış gençlere, yaşlılara ve kadınlara acımadan farkında olarak hiç kurşun sıkılmadı...
Sıktıkları her kurşun, attıkları her bomba, kapattıkları her yol anadolunun dinî duyguya yönelişini baltaladı. İnsanlar dinî olan ne varsa arasına daha da çok mesafe koydu. Daha da çok dünyaya daldı...
Olup bitenler hâlâ inanılır gibi değil...
Benzer bir utancı yaşamamak ve iyi yetişmiş nesilleri yeniden kaybetmemek için, "on yıllardır bir kapıdayız diye" hangi cemaatin, tarikatin mensubu olursak olalım ya da olmayalım, hayra yorup durulan, "vardır bir hikmeti" denilen yanlışlara ve saçmalıklara göz yummayalım, görmezden gelmeyelim. Bir daha 15 Temmuzlar yaşanmasın diye, "ses yükseltelim!.."
Evet yaşlandık !
Çünkü, "15 Temmuz'u gören yaşlıdır."
|