Alıntı:
BAKARA Nickli Üyeden Alıntı
İşte aradığım cevap buydu efendim.
Emir buyruk var .
O an gerçekleşen.
Emre uymayıp daha sonra secde etmek çok mantıksız çünkü Allah secdeye kapanın diyor bana bir ara secde edin demiyor haşa.
Ben bu gün necm suresini dinlerken secde ayetine denk geldim neye uğradığımı şaşırdım ne yapacağımı bilemedim. Bilinçli olsaydım dikkat ederdim istemeden dinlemiş bulundum.
Bu hususuda sizlere danışmak istedim.
Ben Hanefi’yim ama tilavet secdesinde imam şafinin dediğini esas almak istiyorum uygulamak istiyorum mümkünmüdür?
|
Değerli kardeşim dikkat et hadis, yalnız görünen lafzına bakılarak hükme bağlanmaz. Rivayetin siyakı, diğer hadisler, sahabe tatbikatı ve fıkıh usulü birlikte değerlendirilir. Resulullah’ın secde ayetini okuyunca yanında bulunanların secde ettiği sahihtir, fakat o sırada kimin abdestli, kimin abdestsiz olduğu rivayette bildirilmemiştir. Burdan yola çıkılarak hepsi abdestsizdi ve Efendimiz buna izin verdi denilemez. Abdestsiz yapılabileceği görüşü İmam Şafii’nin değil, İbn Hazm, İbn Teymiyye, Şevkani gibi bazı alimlerin içtihadıdır. Secde ayeti okunurken abdestsizsen hemen secde etmez, abdest aldıktan sonra tilavet secdesini yaparsın. Emir düşmez, şartları tamamlanınca eda edilir. Tilavet secdesinde taharet şarttır.