Alıntı:
BAKARA Nickli Üyeden Alıntı
Hocam çok güzel açıklamışsınız teşekkür ederim.
O halde azrail ismi bir lakapdır diyebilirmiyiz.?.
Zira islami kaynakların hiçbirinde geçmediği gibi tam çıkış kaynağıda belirsizdir bu sebeple ben sahih olarak kabul edemiyorum bir türlü.
Kendi dinimde bir delil bulamadım azrail diye bir şey geçmiyor başka dinlerde geçiyorsa bile ki araştırdığım kadarıyla oradada geçmiyor o halde ben buna itimad edemem. Kendi dinimden başka hiç bir dine güvenmiyorum.
Kaynağı belirsiz olduğu için diğer melek isimlerine bakılarak bir tahmindede bulunulmuş olabilir. Yani uydurma olma ihtimalide var.
Ama doğrudan uydurma demem beni küfre sürükler çünkü mikailde Yahudi kaynaklarda mikael diye geçer çok bir benzerlik var bizim kuranda geçen mikail ile…!
Çok çorba yaptım galiba benim anlayış şeklim biraz karman çormandır kusura bakmayın.
Toparlıyorum:
Azrail isminin kökeni yahudi kaynaklardır ve çıkış noktası belli değildir .
lakin yahudi kaynaklarda ve islami kaynaklarda geçen diğer melek isimleride birbirlerine benzer olduğu için azrail ismine uydurma demekte doğru değildir. Ben kuranı ve hadisleri esas alıp bozulmuş dinlere itimad etmediğim için azraili yalanlayamam ama doğruluğunuda ispatlayamadığım için ben ölüm meleğine kuranda Allah’ın bizlere bildirdiği tabirle melekul mevt demek istiyorum.
Ail ekleri konusundada bende sizin gibi düşünmüştüm ama aklımı karıştıran bir kaç bir şey daha oldu. Bence Ebced basit bir bulgu olamaz zira usulleri çıkarılanlar toplananlar bulunanlar ve bunların nutkedilmesi hepsi hassas bir çizgide ilerler. Bunun insan bulgusu olduğuna değil Allah’ın bildirdiği bir ilim bir usul olduğuna inanıyorum.
Bence hz Süleyman’a vahiy ile bildirilmiş olabilir.
Ben ebcedide ; sami dillerin ve indirilen kutsal kitapların indirildiği dile kattığı anlam ve sırları ortaya çıkaran bir anahtar bir şifre olarak görüyorum.
Ve bence ail ve işin/ yuşin gibi isimlerin kaynaklarıda sahih değildir.
Bence bunlar bir kaç varlığın isimlerinden ilham alınarak uydurulmuş bir şeydir.
Çünkü her varlığın adının sonunda bu ve benzeri isimler olmuyor. Bence ebced usulüyle yapılan amellerde de en iyisi bu ve benzeri ekler takmamak. Ne çıkıyorsa o .
Bu hususta ne düşünüyorsunuz?
|
Meseleyi son derece mantıklı kurgulamış ve İslami ilimler usulüne çok yakın ve doğru bir noktaya temas etmişsin
Öncelikle Azrail ismi bir lakap değil melekul mevt yani ölüm meleği ifadesinin İbranice karşılığı olan özel bir isimdir Senin de belirttiğin gibi Kur'an-ı Kerim'de ve sahih hadislerde bu meleğin ismi Azrail olarak geçmez sadece Melekü'l Mevt sıfatıyla anılır İslam alimleri de senin ulaştığın bu kanaati aynen paylaşırlar İbn Kesir gibi büyük müfessirler Azrail isminin İsrailiyyat yani Yahudi geleneklerinden tefsirlerimize geçtiğini ve bu ismi doğrulamak veya yalanlamak yerine Kur'an'daki ifadeyi kullanmanın daha doğru olduğunu söylerler Dolayısıyla senin bu meleğe Kur'an'da geçtiği şekliyle Melekü'l Mevt demen tam olarak ehl-i sünnet alimlerinin tavsiye ettiği ve İslami açıdan en sahih olan yaklaşımdır Yahudi kaynaklarında ve Hristiyan metinlerinde geçen Cebrail ve Mikail gibi isimler ile Kur'an'daki Cibril ve Mikaal isimlerinin benzerliği bu dinlerin Aslında aynı ilahi kaynaktan yani tevhid dininden gelmesinden kaynaklanır Zamanla o kitaplar bozulsa da bazı melek isimleri ve ortak kavramlar dillerinde korunmuştur Azrail ismi de bu dillerdeki isim türetme yapısına uygun olsa da elimizde sahih bir vahiy delili olmadığı için ona kesin var gözüyle bakmamak ama hüsnüzan edip söven veya tamamen uydurma deyip kestirip atmayan orta yolu tutmak en selametli yoldur
Ebced hesabı ve harf ilimleri konusundaki düşüncelerine gelince Ebced usulü tarih boyunca Sami dillerinin yani İbranice Aramice ve Arapça'nın ortak bir alfabesi ve harf alfabelerinin sayısal değer karşılığıdır Alimlerin bir kısmı Ebced'in Hz Musa veya Hz Süleyman gibi peygamberlere dayanan hikmetli bir usul olduğunu kabul ederken diğer bir kısmı ise bunun insan zekasıyla oluşturulmuş dilsel ve matematiksel bir kodlama olduğunu belirtirler
Havvas ilminde sonradan türetilen ail veya yuşin gibi ekler konusundaki şüphen ve tespitin de oldukça yerindedir Bu ekler meleklerin gerçek adları değil tamamen dil kuralları ve Ebced hesaplamalarında çıkan harf dizilimlerini söylenebilir bir isim formatına sokmak için alimlerin veya havas erbaplarının geliştirdiği usulü eklerdir Dolayısıyla senin bu ekleri yapay görmen ve ilahi vahye dayalı sahih melek isimleriyle bir tutmaman usul açısından çok doğru bir kavrayıştır