Alıntı:
Mesturu Nickli Üyeden Alıntı
Ve aleyküm selam ve rahmetullahi ve berakatüh canım kardeşim Bakara
Aradığın sorunun cevabı İslam alimlerinin tefsir ve hadis usulü eserlerinde gayet açık bir şekilde ele alınmıştırAzrail ismi Kur'an-ı Kerim'de geçmez Kur'an'da Melekü'l Mevt yani Ölüm Meleği olarak anılır sahih hadis külliyatında da çoğunlukla bu sıfatla geçer Azrail isminin İslam literatürüne girişi İsrailiyyat yani Yahudi ve Hristiyan geleneklerinden aktarılan rivayetler yolıyladır keza tefsir alimi İbn Kesir ve diğer büyük muhaddisler bu ismin yahudi kaynaklı olduğunu ve meşhur sahabi rivayetleri veya tabiin nakilleri üzerinden İslam kültürüne yerleştiğini belirtirler
Mikail ve Cebrail isimleri ise Kur'an-ı Kerim'de bizzat geçer Bakara suresinde Cibril ve Mikaal olarak zikredilirler Bu isimler Ebced veya Havvas hesabı ile sonradan türetilmiş isimler değildir Sami dillerinde ve İbranice'de ail veya el eki Allah veya Tanrı anlamına gelir Cebrail Allah'ın gücü kul veya kahramanı Mikail Allah gibi kim var veya Allah'ın rızk ulaştıran kulu Azrail ise Allah'ın yardım ettiği veya Allah'ın kabzettiği kul anlamlarına gelen kökeni kadim dillere dayanan gerçek isimlerdi havvas ilminde harflerin sonuna ail eki getirilerek görevli melek ismi türetilmesi usulü asıl melek isimlerinin Ebcedden çıktığı anlamına gelmez Aksine Havvas alimleri melek isimlerindeki bu ail ekini yani ilahi nispeti esas alarak kendi sistemlerinde ulvi görevliler için bu takıyı kullanmışlardır Yani melek isimleri Ebcedden doğmamış Ebced ve Havvas kuralları var olan melek isimlerinin dil yapısından ilham almıştırHz Süleyman ve Hz Davud döneminde İbranice ve Aramice gibi Sami dilleri konuşulmaktaydı Harflere sayısal değerler atama yani Ebced usulü yalnız Araplara özgü olmayıp Fenikeliler İbraniler ve Süryaniler tarafından da yaygın olarak kullanılmıştır Dolayısıyla Ebced hesabının ve vefk ilminin köklerinin Hz Süleyman dönemine ve Yahudi mistisizmi olan Kabala geleneğine veya o dönemin ilimlerine dayanması tarihsel olarak doğrudur
Özetle Cebrail ve Mikail doğrudan vahyedilen ilahi isimlerdir Azrail ismi ise vahiy metninde geçmeyip İbranice kökenli İsrailiyyat kaynaklarından dilimize ve tefsirlerimize geçmiş geleneksel bir isimdir Havvas usulleri bu isimlerden mülhem türetilmiştir isimler Ebcedden çıkmamış Ebced melek isimlerinin dil yapısına göre şekillenmiştir
|
Anladım hocam sağolun.
Yine aynı düşünce içerisindeyiz.
Vahiyle bildirilmeyen yada hadislerde geçmeyen sıradan insan yazımı kaynaklar nasıl bu kadar kabul görüyor üstelik hükmü kalktı dediğimiz dine mensup olan insanların yazdıkları.
Melekul mevt deyip kuranda geçen ifadeyi kabul etmek yerine toplumumuz niçin bir yahudinin defterine yazdığı bir notu sahih görüp kabul ediyor. Dinimize bir şeyler sokmak bu kadar kolaymı bu beni çok üzüyor.
İnsanlar Allah’ın kitabında yazanı değil elin yahudisinin notlarına bakıyor onu kabul ediyor.
Ya vahiy olsa yine umrumda olmaz ama vahiy bile değil. Allah ölüm meleği diye tabir edip meleğin ismini bildirmemek istemiş hiç bir hak kitapta doğrudan azrail diye geçmez.
Millet neye göre başkalarının dediğini kabul ediyor . Bunu anlayamadım.
Yani benim meselem azrail yada mevt değil benim meselem Allah’ın bildirmediği şey hakkında gizlemek istediği bir şey hakkında insanlar niçin bir tabir uyduruyor ve uydurulan tabire inanıyor.
5,6,7. (Kur'an'ı) ona, üstün güçlere sahip, muhteşem görünümlü (Cebrail) öğretti. O, en yüksek ufukta bulunuyorken (aslî sûretine girip) doğruldu.
8. Sonra (ona) yaklaştı derken sarkıp daha da yakın oldu.
9. (Peygambere olan mesafesi) iki yay aralığı kadar, yahut daha az oldu.
NECM/1-11.ayet
|