Alıntı:
osman100 Nickli Üyeden Alıntı
Benim bu sözlere açıklama getirmem bizi hangi sonuca götürücek Tasavvuf ta "Sultânü’l-Ârifîn" (Âriflerin Sultanı) olarak anılan Yazdıgın sözlerin beyazıd bistami ks ait ben kendim bir yorum mana getirmeyim çünkü Allahın evliyaları bilmeden yanlış bir söz etmek istemem ama Abdulkadir geylani ks beyazıd bestaminin bu sözünü şu şekilde şerh ediyor açıklama getiriyor Peygamberlerin kıyıda kalma sebebi derinlikten korkmaları değil, boğulmakta olan insanlığı (ümmetlerini) kurtarmak içindir. Onlar insanları irşad etmek için halkın içinde (kıyıda) kalmışlardır; Bâyezîd ise cezbe ile denizin dibine batmış ve dünyadan tamamen kopmuştur.) Bu sözleri hangi anlarda söylediklerine dairde bir mana vereyim sayın abim Bâyezîd-i Bistâmî bu sözü aklının devredışı kaldığı, tamamen ilahi aşkla sarhoş olduğu sekr (manevi sarhoşluk) halinde söylemiştir. Sufilere göre o esnada şahsî kimliği yok olduğu için aslında kelimeler doğrudan onun nefsinden çıkmamıştır.
|
ben sana soruyorum sen internetten kopyalıyorsun,
O zaman şöyle oluyor beyazıdı bistami hiç irşad yapmamış hep sekr halinde yaşamış
ayrıca
peygamberler o denize dalmaya korkmuşlar irşad yapayız anlamı çıkıyor