Alıntı:
BAKARA Nickli Üyeden Alıntı
Yüz ve suret:
Hadiste Tükürmeyin değil vurmayın deniyormuş yanlış hatırlamışım
Hadis budur:
Sizden biriniz kardeşine vurduğu zaman yüzünden sakınsın. Çünkü Allah, Âdem’i kendi sûreti üzere yaratmıştır.
(Sahih müslim 2612/sahih buhari 6227)
Ürkütücülük:
Peygamberimiz hz Cebrail’i gördüğünde 600 kanadı olduğunu ve her kanadının ufku kaplayacak kadar büyük olduğunu bildirmiştir
Buda yine (sahih müslim 174 ve sahih buharide geçer)
Alak suresi ilk ayetlerde de biz insanı en güzel bir biçimde yarattık buyrulmuştur. Tefsir alimleri ve ulemada bunu yaratılmışın içerisindeki en güzel
yaratılmış varlık olarak anlamış ve bize aktarmıştır.
Saffat suresindeki zakkum ağacının geçtiği ayetten yola çıkarakta alimler şeytanların çirkin olduğu tanısına varmıştır.
Birde halk arasında şeytan ademin güzelliğini ve ona bahşedileni kıskandı diye söylentiler dolaştığı için ben bunlara dayanarak onları yazmıştım.
Belki benim sahih sandığım yada doğru olarak gördüğüm kaynaklar ve sözlerde yanlış olabilir bu husustada bana bir tavsiyede bulunurmusunuz değerlim kıymetlim ♥
|
Kendi Sûreti Üzere" İfadesi: İslam âlimleri bu ifadeyi iki ana şekilde yorumlamıştır. En yaygın yoruma göre buradaki "kendi sûreti", Hz. Âdem'in (veya vurulan kişinin) sûreti anlamına gelir. Yani "Kardeşinin yüzüne vurma, çünkü o da Allah'ın en güzel biçimde (ahsen-i takvîm) yarattığı Hz. Âdem'in sûretini taşımaktadır, ona saygı göster" demektir. Diğer bir tevil ise, insana verilen işitme, görme gibi sıfatların Allah'ın subûtî sıfatlarının bir tecellisi (yansıması) olmasıyla ilgilidir; bu yüzden insana saygı gösterilmesi emredilmiştir
Allah’ın benzeri hiçbir şey yoktur. O, semidir işitir, basirdir görür.” (Şura suresi 11. ayet) mealindeki ayette Allah’ın müteşabih sıfatlarına işaret edilmiştir. O da işitir, o da görür, fakat başka varlıklar gibi değil, çünkü O hiçbir şeye benzemez.